En 29-årig man hemmahörande i Stockholmstrakten greps i Danmark i natt.En 29-årig man hemmahörande i Stockholmstrakten greps i Danmark i natt.
En 29-årig man hemmahörande i Stockholmstrakten greps i Danmark i natt.
Lejonet-ledaren Merhawi Aregai och ytterligare en man hittades skjutna i huvudet i en bil i Kista. Foto: PolisenLejonet-ledaren Merhawi Aregai och ytterligare en man hittades skjutna i huvudet i en bil i Kista. Foto: Polisen
Lejonet-ledaren Merhawi Aregai och ytterligare en man hittades skjutna i huvudet i en bil i Kista. Foto: Polisen
Platsen där de hittades. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅNPlatsen där de hittades. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Platsen där de hittades. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Företagare gripen
för dubbelmordet

Publicerad

29-åringen som gripits för morden på Lejonet-ledaren Merhawi Aregai och en till man är företagare i resebranschen.

Hans byrå utger sig för att förverkliga folks resedrömmar – men enligt åklagaren var den i stället en penningtvättmaskin för rånbyte.

Ekobrottsmyndigheten lyckades aldrig bevisa var pengarna kom ifrån och företagaren står i stället åtalad för grovt bokföringsbrott.

Dubbelmordet i Kista förra veckan kan vara på väg att klaras upp. Natten till söndag grep dansk polis en 29-årig man i en bil i hamnstaden Rødbyhavn på ön Lolland.

Han misstänks för mordet på Merhawi Aregai, 26, ledande inom det kriminella nätverket känt som Lejonen, och en till man. De två sköts i huvudet i en bil i Kista förra veckan.

På tisdagen är 29-åringen kvar i Danmark.

– Jag vet ännu inte hur lång tid det tar innan han kommer till Sverige, säger kammaråklagare Alexandra Bittner som leder förundersökningen.

Hon vill inte säga något alls om mordmotiv – men enligt Expressens uppgifter är polisens spår att dubbelmordet kan ha varit en intern uppgörelse.

62 000 euro – i fåtöljen

I samband med Aregais död greps annan Lejonen-kopplad man – misstänkt för det spektakulära rånet mot en Rolexbutik i Göteborg augusti 2016, där bytet blev klockor för tre miljoner kronor.

Flera mord i Järvaområdet de senaste åren är kopplade till den undre världen och olika rån mot guldbutiker och växelkontor.

29-åringen som greps i Danmark natten till tisdag har också en historia kantad av stölder – och är bland annat dömd för försök till rån, sedan han och en annan man gick in på Coop med pistol 2006.

Nu kan Expressen berätta att den misstänkte dubbelmördaren också är företagare i resebranschen. Resebyrån säger sig förverkliga människors resedrömmar – men 2015 fattade Ekobrottsmyndigheten misstankar om att den i själva verket var en front för att tvätta pengar.

Företagaren: Minns inte 120 000 kronor

Vid en husrannsakan hittade polis 62 000 euro – närmare 600 000 kronor – gömt i mannens pappas fåtölj. Pappan greps inledningsvis. Men snart gjorde 29-åringen anspråk på pengarna och fångade därmed kammaråklagare Johanna Kolgas intresse.

– Vi försökte följa pengarna och hade våra aningar om var de kom ifrån. Han är ju själv dömd och har någon släkting som är dömd för rån, säger hon.

Genom flera förhör nekar 29-åringen till misstankarna om penningtvätt. Han säger att han bokfört slarvigt. Företagaren får då frågor om en rad specifika insättningar på hans konton. Flera av dem säger han sig inte minnas. Bland annat en av de största, då han tog emot 120 000 kronor.

Varför han tog ut över 20 000 kronor i kontanter på en och samma dag några månader tidigare kommer han inte heller ihåg.

"Blev för svårt att lägga pusslet"

Pengarna i pappans fåtölj förklarar han som ett lån från en vän. För dem skulle företagaren köpa en sportbil. Audi, BMW eller Mercedes.

Men brotten som åklagaren trodde var den verkliga inkomstkällan låg så långt bak i tiden att det blev för svårt att spåra pengarna. När åtal väcktes i slutet av 2016 gällde det i stället grovt bokföringsbrott.

– När det gäller penningtvättsbrott vill man gärna ha aktuell brottslighet, vara där när det händer – då är det lättare att bevisa. Nu skulle vi lägga pusslet i efterhand och det blev för svårt, säger Johanna Kolga.

– Jag kan inte säga om det finns någon koppling mellan det här och dubbelmordet.

Inte heller åklagare Alexandra Bittner, som leder mordutredningen, vill säga något om vad som kan ha drivit 29-åringen till dådet han misstänks för.

Advokaten som företräder företagaren vill inte lämna någon kommentar.

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag