Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Företag får tillträde till politiker mot betalning

GER TILLTRÄDE. Fredrik Reinfeldt under sitt besök i Burmas största stad Rangoon i går. Många svenska företag köper en plats i statsministerns följe och får på så sätt chans att träffa utländska politiker som annars skulle vara svåråtkomliga.Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

RANGOON-JAKARTA. Statsminister Fredrik Reinfeldt är en dörröppnare för svenska företag som vill göra affärer.

Det har han visat under sin resa i Burma och Indonesien - två högprioriterade länder inom näringslivet.

Expressen kan i dag avslöja att företag köper sig plats i statsministerns näringslivsdelegation.

Företagen som betalat för att följa med Reinfeldt till Indonesien

ABB

Bactiguard

Carl Bennet AB

Getinge

Maquet

Bombardier

Cavotec

Crane Currency

Elekta

Ericsson

Flir

Handelsbanken

Investor

Kapstraffic

Neodynamics

Nordea

People Owned

Saab

Scania

SEB

Volvo

2 andra chanser för företag att köpa plats i regeringens följe

Nigeria

Handelsministerns statssekreterare åker till Nigeria för att träffa ministrar med flera i slutet av november. Infrastruktur, kommunikationsteknologi, olja beskrivs som extra lukrativa branscher för svenska företag, enligt inbjudan. Priset är 30 000 kronor.

Indien

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd åker till Indien i december och företag som följer med utlovas att få träffa beslutsfattare på "hög nivå" inom den indiska regeringen. Priset är inte fastställt ännu.Källa: Exportrådet

Dörrarna till de mäktiga regeringspalatsen i Burma och Indonesien öppnas på vid gavel under Fredrik Reinfeldts besök i länderna. När en regeringschef kommer på besök säger traditionen att värdlandet möter upp på samma höga nivå.

Reinfeldt ger företagen tillträde till politiska sammanhang som annars är svåra att nå för många företag.

Uråldrigt mobilnät i landet

Ett exempel är Ericsson som trots sin storlek och globala position finns med i Reinfeldts näringslivsdelegation i de båda länderna. Tidigare var Burma och Nordkorea de enda två länder där Ericsson inte fanns men nu har telekombolaget bara en vit fläck kvar på kartan.

I Burma, där mobilnäten är så gamla att utländska telefoner inte går att använda, har Ericsson bland annat fått träffa ministern som ansvarar för telekomfrågor. Ericsson räknar med att 90 000 jobb kommer skapas när mobilnäten i Burma ska moderniseras och byggas ut, enligt en färsk rapport som släpptes i samband med Reinfeldts besök.

I Indonesien växer företags­delegationen i Reinfeldt och handelsminister Ewa Björlings släptåg. Ekonomin i landet växer explosionsartat och är Sydostasiens största.

- Vi försöker ta med de som ser ett intresse här. Jag har inga synpunkter på kompositionen. Det är inte vi som styrt sammansättningen utan vi erbjuder möjligheten att följa med, säger Fredrik Reinfeldt.

Expressen kan i dag avslöja att företagen måste betala för att få plats i näringslivsdelegationerna. Eftersom resan gjorts med kort varsel tvingades Exportrådet sätta ett reapris på 10 000 kronor för en knapp dag i Indonesien med Reinfeldt och Björling, exklusive kostnader för exempelvis flyg och hotell. Prislappen i Burma är hemlig, men enligt vad Expressen erfar betydligt högre.

Ny chans att följa med

Andra resor i regeringens släptåg är betydligt dyrare, exempelvis kostar det 50 000 kronor att följa med en stats­sekreterare till Nigeria senare i november.

Stora delar av näringslivsdelegationen landade i Jakarta i ett special­chartrat plan på tisdagskvällen för en mottagning i den svenska ambassadören Ewa Polanos residens. I välkomsttalet framhävde hon näringslivsdelegationens tyngd.

Ifrågasatt prislapp

Inom en del företag har prislappen väckt frågor. Inte för att den är särskilt hög i ett företag som omsätter stora pengar, det handlar snarare om principen att företagen tycker att de själva bidrar till resan och att det känns fel att behöva betala för en plats i en näringslivsdelegation.

Toppcheferna väljer dock att inte följa med Fredrik Reinfeldt. Annika Falkengren, Pär Boman, Christian Clausen och Hans Vestberg representeras på lägre nivå inom SEB, Handelsbanken, Nordea och Ericsson på resan i Indonesien. Företagen skickar främst säljare i Reinfeldts släptåg.

Handelsminister Ewa Björling är ledare för näringslivsdelegationen och hon är hoppfull på plats i Jakarta.

- Jag hoppas på fler affärer och gärna inom grön teknik, säger hon.

Vad tycker du om delegationens komposition?

- Det är en bra och bred blandning av svenska företag

Är det rimligt att företag ska betala för att följa med på resor bakom ministrar eller statssekreterare?

- Jag tycker att det är rimligt, säger handels­ministern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.