Kommunalrådet i Årjäng ansåg att förslaget för att rädda den vitryggiga hackspetten var orimligt. Bilden visar arten större hackspett. Foto: Jan Düsing

Kommunalrådet i Årjäng ansåg att förslaget för att rädda den vitryggiga hackspetten var orimligt.

Bilden visar arten större hackspett.

 Foto: Jan Düsing

Föreslår paintballjakt på hotad hackspett

Publicerad

I ett försök att rädda den vitryggiga hackspetten i Sverige skickade Naturvårdsverket ut ett förslag till flera svenska kommuner.

Men i Årjängs kommun var man inte förtjust – utan förslår i stället paintball-jakt på fågeln.

– Vi tog i lite för att påpeka det orimliga i deras förslag, säger kommunalråd Daniel Schützer till Värmlands Folkblad.

Den vitryggiga hackspetten är sällsynt i Sverige och på grund av det har Naturvårdsverket valt att skicka ut ett förslag till ett nytt nationellt åtgärdsprogram. Förslaget skickades ut till flera kommuner för att de skulle kunna lämna åsikter om förslaget.

En av kommunerna som skickade in sin analys till Naturvårdsverket är Årjängs kommun i Värmland. Där är man inte särskilt förtjust i förslaget, vilket Värmlands Folkblad skrivit om tidigare.

För att påtala vilken orimlig påverkan programmet får, föreslår Årjängs kommun att samtliga åtgärder i programmet ersätts med paintball-jakt så hackspetten inte längre är vitryggig”, skriver kommunstyrelsen i sitt svar till Naturvårdsverket.

Syftet med det smått bitska svaret är enligt kommunalråd Daniel Schützer att få Naturvårdsverket att se över förslaget igen.

– Vi behöver markera det orimliga i förslaget. Skickar man ett vanligt svar så reagerar ingen. Med det här svaret hoppas vi på en större effekt, säger han till VF.

Vitryggad hackspett är akut hotad art

I dag finns det ett fåtal par kvar av vitryggig hackspett. På Naturskyddsföreningen skriver man att arten är ”akut hotad”.

Förslaget från Naturvårdsverket innebär att skogsägare avsätter mark för att skydda den sällsynta fågeln. Just i Årjängs kommun skulle det kunna få stora konsekvenser, då 83 procent av skogen är privatägd.

– Det är tillväxthämmande. Så fort man vill göra något, bygga en bro eller vad som helst, så hittar de en sådan där vitryggig jäkel, säger Daniel Schützer till VF.

Han berättar för tidningen att svaret togs fram i samråd mellan de olika partierna i kommunstyrelsen. Svaret skickade man in på tisdagen.

Naturvårdsverket: ”Olämpligt”

På Naturvårdsverket har man ännu inte tagit emot svaret. Men enhetschef Maano Aunapuu anser att svaret inte låter särskilt givande.

– Det är ett väldigt olämpligt uttalande. Vilda fåglar och djur är fredade i Sverige enligt lagstiftningen, säger han.

Han påpekar att åtgärdsprogrammen inte är tvingande. Att de skulle vara dåliga för tillväxten håller han inte heller med om.

– De här områdena är en tillgång för kommunerna. Turistnäringen är en växande näring och skyddade områden är ju en tillgång för besöksnäringen, säger han.

Maano Aunapuu ser att det skyddet av den vitryggiga hackspetsen är av största vikt.

– Det är en av arterna som vi har i Sverige. Jag har svårt att tänka att någon skulle vilja att någon av de svenska arterna försvinner, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag