Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förenade Arabemiraten allierar sig med USA

CNN:s Nick Paton Walsh rapporterar från Teheran, Iran.
Fler ansluter sig till den USA-ledda koalitionen.Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s utrikesminister Mike Pompeo och den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman kom överens på onsdagen.Foto: MANDEL NGAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Mohammed bin Salman.Foto: MANDEL NGAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Spänningarna i Mellanöstern ökar.

Nu ansluter sig Förenade Arabemiraten till den USA-ledda koalitionen som ska skydda transportleder i Mellanöstern efter attacken på saudiska oljeanläggningar i lördags, rapporterar AP.

Den statliga tv-kanalen WAM meddelade Förenade Arabemiratens beslut på torsdagen. Kanalen citerade Salem al-Zaabi på utrikesdepartementet, som förklarade att man anslut sig till den USA-ledda koalitionen ”för att säkra global energisäkerhet och det fortsatta flödet av energi till världsekonomin”.

Det rapporterar AP.

På onsdagen gick Saudiarabien in i koalitionen. Australien, Bahrain och Storbritannien deltar också.

USA bildade koalitionen efter attacker mot oljetankers som man beskyller Iran för. Det anklagade landet nekar dock till inblandning.

En annan anledning till bildandet av koalitionen är Irans beslagtagande av oljetankers i regionen. 

Ökade sanktioner mot Iran

Spänningarna i Mellanöstern har ökat ytterligare efter lördagens drönarattacker mot saudiska oljeanläggningar.

Angreppen slog ut halva landets oljeproduktion. Huthirebellerna i Jemen tog på sig dådet, men USA:s utrikesminister Mike Pompeo la skulden på Iran.

En högt uppsatt tjänsteman i Trumpadministrationen uppgav till CNN att han stod bakom Pompeos uttalande, bland annat genom att peka på vilket håll missilerna verkar ha kommit från.

Dessutom har Huthirebellerna hävdat att de använt sig av 10 drönare – samtidigt som 19 mål har träffats i Saudiarabien.

– Du kan inte träffa 19 mål med tio drönare, sa källan.

På onsdagseftermiddagen svensk tid meddelade Donald Trump på Twitter att han har uppmanat finansministern Steven Mnuchin att öka sanktionerna mot Iran.

”Jag har precis uppmanat finansministern att substantiellt öka sanktionerna mot Iran”, skrev den amerikanska presidenten på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1174305447513186304?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1174305447513186304&ref_url=https%3A%2F%2Fbn-klara-xpr-prod.trusted.elx.ohoy.io%2Fedit%2FgqgNSGgUXvxf5m3amKn3x2

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.