Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Före detta SVT-profilen kandiderar till riksdagen

Morgan Olofsson, känd från SVT, kandiderar till riksdagen. Foto: Privat/Orlando G Boström
Claes Elfsberg och Morgan Olofsson inför valvakan för amerikanska valet 2004. Foto: / FOTO & COPYRIGHT: BENGT O NORDIN, NYHETER OCH SAMH
Morgan Olofsson som korrespondent i Moskva för SVT. Foto: WWW.SVT.SE

Efter flera år som utrikeskorrespondent och programledare för Gomorron Sverige är Morgan Olofsson känd för många. 

Nu väljer den före detta SVT-profilen att ge sig in i politiken – och kandiderar till riksdagen för Liberalerna.  

– Det jag ser nu är en värld där frihet och demokrati hotas och man måste stå upp för sina värderingar, säger han. 

Det är flera år sedan Morgan Olofsson lämnade SVT och ännu längre sedan han senast syntes i tv-rutan. Efter flera år som korrespondent i Ryssland och USA på 90-talet och ett antal år som programledare för Gomorron Sverige och Rapport valde Olofsson att lämna SVT år 2011. 

Men nu verkar den tidigare SVT-profilen närma sig offentligheten igen. 

Morgan Olofsson har nämligen bestämt sig för att kandidera till riksdagen. Beslutet handlar bland annat om utvecklingen i världen – där frihet och demokrati hotas i länder som Ryssland, Ungern och Turkiet.  

– Liberalerna är det parti som står närmast den upplysningstid jag känner är hotad. Det handlar inte om "fake news" eller "old facts" och allt vad det heter. Det är bara symptom på vad det egentligen handlar om, säger Morgan Olofsson.  

Morgan Olofsson som korrespondent i Moskva för SVT. Foto: XXXXX - / WWW.SVT.SE WWW.SVT.SE

Han fortsätter:

– Det är ett angrepp på upplysningstidens ideal: frihet, jämlikhet och broderskap – eller systerskap skulle jag kalla det i dag. Och tron på vetenskapen.

 

LÄS MER: Richard Herrey kandiderar till riksdagen för Moderaterna

 

Den före detta SVT-profilen är oroad över växande klassklyftor.

– Man kan prata om klass igen på ett sätt som kanske låter lite ovanligt för en borgare. Men jämlikhetsperspektivet är extra viktigt i ett samhälle där folk hamnar utanför. Vi kan se att det är en grogrund för populism, fortsätter Morgan Olofsson.   

Behövs en vettigare mediepolitik

Dessutom behövs en bättre mediepolitik – som både rymmer bra villkor för finansieringen av public service och modernare presstöd – enligt SVT-profilen. 

Claes Elfsberg och Morgan Olofsson inför valvakan för amerikanska valet 2004. Foto: / FOTO & COPYRIGHT: BENGT O NORDIN, NYHETER OCH SAMH

– Det är inte så konstigt att Trump och Orban först och främst ger sig på journalisterna. Då måste det finnas en mediepolitik som för svarar den kunskap och bildning som journalistik står för, säger Morgan Olofsson.   

Tar inte ställning i partiledarfrågan

Vem som bör leda Liberalerna – Jan Björklund eller utmanaren Birgitta Ohlsson – vill Morgan Olofsson dock inte uttala sig om. 

– Jag känner att det är lite tidigt för mig att ha en åsikt. Jag engagerar i Liberalerna för att det finns sådana människor som Jan Björklund och Birgitta Ohlsson i partiet. Men det är partiet jag engagerar mig i, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!