Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Före detta chefredaktör till attack mot toppchefer på Aftonbladet

Allvarliga anklagelser riktas mot en före detta chef på Aftonbladet. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Mannen är nu avstängd från sitt arbete i Schibsted, den koncern som äger bland annat Aftonbladet. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Åsa Linderborg, Aftonbladet. Foto: FELIPE MORALES / AFTONBLADET / 85456
Anders Gerdin är kritisk.
Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet. Foto: EMIL WESOLOWSKI / AFTONBLADET

 

Två av Aftonbladets högsta chefer, politiska chefredaktören Karin Pettersson och kulturchefen Åsa Linderborg, får nu hård kritik av tidningens förre chefredaktör Anders Gerdin i samband med #MeToo-debatten.

Han anklagar dem för "tjänstefel" och för att "slå vilt" mot andra medier som granskar tidningen.

"Båda borde i stället ta ansvar för hur kvinnor har behandlats på Aftonbladet", skriver Anders Gerdin. 

Samtidigt utpekas en före detta Aftonbladetchef som ska ha tvingat en kvinna till sex – och hotat att avskeda henne. Liksom våldtäktsanklagade krönikören Fredrik Virtanen har mannen tagit en timeout från jobbet.

En kvinna i mediebranschen anklagar en tidigare chef på Aftonbladet för mångåriga trakasserier. Hon har haft både en privat och en yrkesmässig relation till mannen – och säger till DN att han utnyttjar sin ställning som chef till att hota och kontrollera henne.

– Jag är rädd att han inte kommer sluta, att han alltid kommer ha makt över mig, säger hon till DN.

Den utpekade mannen är nu avstängd från sitt nuvarande jobb i Schibstedkoncernen där Aftonbladet ingår.

Kvinnan skriver på sin blogg att hon i nära sju år har "levt med en man som utsatt mig för psykisk misshandel, hot och andra kränkningar". Hon har hållit tyst om detta för att hon blivit manipulerad och var sårbar, skriver hon.

Me Too gav henne mod

Men Me-Too-kampanjen gav henne mod att träda fram i offentligheten.

"Stärkt av den feministiska vågen som är #metoo bestämde jag mig i förra veckan för att inte vara tyst längre. Jag kände mig tvungen att göra något för att sätta stopp för det här vansinnet, en gång för alla", skriver hon på sin blogg och fortsätter:

"Det var kanske det läskigaste beslutet jag tagit i hela mitt liv. Men jag börjar nu inse att det även var det bästa." 

Hon berättar att hon är omtumlad och överraskad över allt stöd hon har fått, både från bekanta och från helt okända personer.

"Jag har fan aldrig känt mig så fri i hela mitt liv. Nu börjar mitt riktiga liv", avslutar hon sitt blogginlägg.

Tidigare chefredaktör på Aftonbladet kritisk 

Samtidigt skriver Aftonbladets tidigare chefredaktör Anders Gerdin i en krönika i Dagens Opinion om situationen på tidningen där flera kvinnor berättat om en gammal sexistisk kultur som sitter i väggarna.

Gerdin hävdar att nuvarande politiska chefredaktören Karin Pettersson begått tjänstefel då hon inte reagerade när flera av tidningens kvinnliga medarbetare sade upp sig och slutade.

"Ändå undrar hon varför så många duktiga mellanchefer och lovande tjejer slutar på tidningen. Som högste chef borde hon inte bara undra, varför gjorde hon inget vilket borde ha varit självklart i den höga position hon har? Varför intervjuade hon till exempel inte de duktiga kvinnorna som flydde från tidningen? Tjänstefel kan man väl kalla det", skriver Anders Gerdin.

 

Anders Gerdin, tidigare chefredaktör på Aftonbladet, kritiserar två nuvarande chefer. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Den förre chefredaktören och ansvarige utgivaren (1997-2007) anklagar också Karin Pettersson, tidigare kommunikationschef hos Socialdemokraterna, för att driva socialdemokratisk propaganda på ledarplats och även ha politiserat nyhetssidorna.

"Uppdraget från LO - driva sossepropaganda"

"Att Karin Pettersson avskyr mig är ingen hemlighet eftersom jag vid flera tillfällen offentligt kritiserat den sossefiering av ledarsidan som infördes när Karin rekryterades direkt från Sveavägen 68 efter att socialdemokraterna förlorade valet 2010. Hennes uppgift från minoritetsägaren LO var och är att driva socialdemokratisk propaganda. Men inte nog med det. Hon politiserade även de allmänna nyhetssidorna vilket många fler än jag haft synpunkter på", skriver Gerdin i sitt inlägg.

 

https://twitter.com/dagensopinion/status/925420665590738945

I fallet med våldtäktstanklagade krönikören Fredrik Virtanen, som tagit en timeout från Aftonbladet, lät dennes närmaste chef, Karin Pettersson, honom först vara kvar. Sedan gick LO ut och kritiserade tidningen för beslutet och då petades Virtanen som ledarskribent av Pettersson.

 

https://twitter.com/AB_Karin/status/924518789399633920

Nu skriver Karin Pettersson i en mejlkommentar till Expressen:

"Det hade varit klädsamt om Anders Gerdin hade tagit sig tid att reflektera över sitt eget ansvar, och om han hade kunnat bidra till en bättre kultur under sina 10 år som chefredaktör på Aftonbladet."

"I övrigt tycker jag inte att det han skriver är värt att besvara."

Även kulturchefen Åsa Linderborg får kritik av Anders Gerdin. Liksom Karin Petterson har hon ett ansvar för kvinnors arbetsmiljö på Aftonbladet men i stället för att ta detta är hon ute och svingar vilt mot andra medier, anser Anders Gerdin.

Ett kritiserat uttalande i Svenska Dagbladet

Åsa Linderborg kritiserade i en text Anders Gerdin för att han avslöjat i en SvD-intervju vad Virtanen sagt under ett personalsamtal.

"Jag berättade i intervjun att Virtanen fick en varning av mig och att han berättade hur det är att ligga med kvinnor när man har kokain i kroppen. Jag har inga problem med att stå för det uttalandet i SvD. En dryg månad efter samtalet med Virtanen slutade jag på Aftonbladet. Därefter dömdes Virtanen för innehav av kokain. Några år senare anklagades Virtanen för våldtäkt av Cissi Wallin. Det vore klädsamt om Karin Pettersson och Åsa Linderborg tillsammans med dåvarande ansvarige utgivaren tog sitt ansvar. Det var ju de som lät Virtanen hållas."

 

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg Foto: EMMALISA PAULY

Åsa Linderborg svarar i ett mejl till Expressen på Gerdins kritik:

"Anders Gerdin slutade som chefredaktör 2007 och jag tillträdde som kulturchef 2009. Karin Pettersson började jobba här 2010. Gerdin har med andra ord ingen aning om vad jag och Karin Pettersson gör och inte gör på vårt arbete."

Senaste anklagelserna ska utredas närmare

I fallet med den tidigare Aftonbladetchef som nu anklagas för trakasserier, träder en kvinna fram i DN och säger att den utpekade mannen trakasserat henne psykiskt och fysiskt. Han ska också ha förgripit sig sexuellt på henne flera gånger där han tvingat till sig sex trots att hon bett honom att sluta.

DN har tagit del av flera sms mellan kvinnan och mannen. I meddelandena hotar han flera gånger att sparka henne och dra in hennes chefstillägg.

”Jag kan inte ursäkta ditt beteende mer. Du är tramsig och lat. Så jag måste tyvärr göra så", skriver han i ett sms.

Den utpekade chefen är nu avstängd från arbetet i Schibstedkoncernen där Aftonbladet ingår.

Mannen har stängts av från arbetet

I Schibstedkoncernen, där både kvinnan och mannen arbetar, ser man allvarligt på anklagelserna och mannen är nu avstängd.

"Det är uppgifter som kommit till vår kännedom i dag. Vi ser allvarligt på det som framförts, har upprättat ett personalärende och undersöker uppgifterna närmare. Under den tiden är medarbetaren arbetsbefriad", skriver Pontus Ogebjer på Schibsted, som är företagets talesperson i detta fall, i ett sms till Expressen.

Aftonbladets nuvarande publisher, Sofia Olsson Olsén. Foto: MAJA SUSLIN/TT

Brott kunde inte styrkas

Den utpekade mannen polisanmäldes 2015 för våldtäkt, men brott kunde inte styrkas och förundersökningen lades ned. Tidningsledningen lät därför mannen fortsätta att arbeta på Aftonbladet.

– Jag fick kännedom om den misstänkta våldtäkten. Jag hade ett långt och allvarligt samtal med vår medarbetare. Han garanterade att det inte hade skett någon våldtäkt, säger Jan Helin, Aftonbladets dåvarande publisher.

Mannen gick vidare från Aftonbladet till Schibsted. Där är han nu avstängd sedan de nya anklagelserna publicerats i DN. Han är därmed "arbetsbefriad" på samma sätt som Aftonbladets medarbetare Fredrik Virtanen, som anklagats för våldtäkt och för sexuella trakasserier.

– Ja, de har bägge en timeout under utredningstiden, säger Sofia Olsson Olsén.

Expressen har utan framgång sökt den tidigare Aftonbladetchefen.

Mannen är "arbetsbefriad" på samma sätt som Aftonbladets medarbetare Fredrik Virtanen, som anklagats för våldtäkt och för sexuella trakasserier. Foto: ANDERS WIKLUND / TT