Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fordon har kört in i fotgängare – flera skadade

Lastbilen som ska ha kört in i folk nära moskén.Foto: CARL COURT / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Polisen undersöker platsen på måndagsmorgonen.Foto: TIM IRELAND / AP TT NYHETSBYRÅN
Polisens tekniker på platsen där en skåpbil körde på folk.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Utredningsarbetet på platsen i Finsbury Park i London pågår.Foto: TIM IRELAND / AP TT NYHETSBYRÅN
Polis och räddningspersonal arbetar vid Finsbury Park i norra London där ett fordon ska ha kört på flera personer.Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Polisen säger att man arbetar med en "större händelse".Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN
En person har gripits – och polisen uppger att man arbetar med en "större händelse".Foto: YUI MOK / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

LONDON/STOCKHOLM. En person har dött och åtta skadats efter att en skåpbil har kört in i en folkmassa nära en moské vid Finsbury Park i norra London.

Föraren av skåpbilen, som pekas ut som 47-årige Darren Osborne, har gripits och antiterrorpolis utreder händelsen som en terrorattack, enligt The Guardian.

Enligt polisen är alla offren muslimer.

– Han skrek: "Jag ska döda alla muslimer", säger vittnet Saleh Alamoudi till Buzzfeed News.

Ett fordon körde in i människor vid Finsbury Park i norra London vid 00.20-tiden lokal tid, natten mot måndag. Ett ögonvittne berättar för BBC att hon sett en vit skåpbil stanna utanför en moské vid Finsbury Park och att det såg ut som att den hade kört på flera personer som kommit ut från moskén efter en kvällsbön under högtiden ramadan.

Mannen som körde skåpbilen, som pekas ut som 47-årige Darren Osborne , har gripits misstänkt för händelsen, skriver the Guardian. 

Den misstänkte terroristen har identifierats som 47-årige Darren Osborne.Foto: Reuters

Mannen är från Cardiff. 

"Polisen har åkt fram och tillbaka hela dagen. Det är en fruktansvärd chock. Jag har sett honom gå förbi på gatan men aldrig pratat med honom", säger grannen Pauline Tibbs, till tidningen.

Enligt The Telegraph ska han kvällen innan dådet ha blivit ukastad från en pub efter en incident där han var förbannad på invandrare. 

Brittisk polis säger att det i nuläget inte finns några andra misstänkta men att utredningen pågår. Klockan 10 på måndagsmorgonen fördes ytterligare en man bort från området i handfängsel. Polisen har ännu inte kommenterat om mannen är misstänkt eller kopplad till nattens dåd. 

Premiärminister Theresa May säger att polisen utreder fallet som "en potentiell terrorattack", vilket polisen senare under måndagen bekräftade, skriver The Guardian.

 

Efter attacken nära moskén uttalade sig premiärminister Theresa May vid 10 Downing Street.

Hon hyllade bland annat polis och räddningstjänst snabba agerande – att de var på plats inom en minut och att de kunde gripa den misstänkte den misstänkte 47-åringen efter åtta minuter.

– Våra tankar går till de drabbade och de som skadats. Jag vill tacka räddningspersonalen för allt bra jobb de gör. Den här typen av attacker får inte splittra oss, sa hon under pressträffen.

Hon pratade även om den senaste tidens attacker mot London, bland annat den vid London Bridge, och sa att det var viktigt att komma ihåg att terrorism har olika former.

– Vi har en alltför hög tolerans inför den här extremismen. Vi måste göra allt för att förhindra det, avslutade May.

 

LÄS OCKSÅ: Det vet vi om misstänkta terrordådet i London

 

Föraren hölls fast av vittnen innan polisen kom

Londons borgmästare Sadiq Khan kallar händelsen för "en fruktansvärd attack" i ett uttalande på Facebook och skriver att den var avsiktlig och riktade sig till ”oskyldiga Londonbor, varav många avslutade sina böner under den heliga månaden Ramadan.”

”Det här är ett angrepp på alla våra gemensamma värderingar av tolerans, frihet och respekt”, skriver han.

Till Sky News säger Sadiq Khan att "terrorism är terrorism" oavsett vad som står bakom.

https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/876714378443325440

Saleh Alamoudi såg hur skåpbilen kom körandes in i folkmassan. Föraren klev ur sin bil och då lyckades Saleh Alamoudi, tillsammans med två vänner, tackla ner mannen och hålla fast honom i omkring 20 minuter tills polisen kom, skriver Buzzfeed news. Därefter greps han av polis.

– Han skrek: "Jag ska döda alla muslimer", säger Saleh Alamoudi till Buzzfeed News.

Enligt Expressens utsände är det mycket avspärrningar på området. Det är många människor som bor inom avspärrningarna och det finns även flera hotell, varifrån människor måste eskorteras ut.

Mika är en av alla personer som blev vittne till attacken. Han satt på ett kafé på samma gata när det hände och brukar själv be i en annan moské i närheten.

– Jag har flera vänner som ber i den drabbade moskén, varav en är min kompis som har blivit skadad. Jag är chockad, jag förväntade mig inte det här, det är så mycket som har hänt i London de senaste månaderna, säger han till Expressens utsände.

60 sjukvårdare skickades till Finsbury Park.

Enligt Londonpolisen ska minst en person ha dött i attacken.

Den brittiska räddningstjänsten uppger på Twitter tidigt på måndagsmorgonen att åtta personer är skadade och förda till tre olika sjukhus i London.

60 sjukvårdare skickades till Finsbury Park. Förutom de åtta personer som förts till sjukhus vårdades ett antal personer direkt på platsen.

"Våra tankar går till de som drabbats av händelsen på Seven Sisters Road samt deras vänner och familjer", skriver de i Twitterinlägget.

Terrorexperten Hans Brun befarar att det kan röra sig om en hämndattack.

– Det intressanta här är platsen, att det här är en av de mest kända moskéerna i London, säger han till Expressen TV.

Brittisk polis: "Det är en kritisk tid för London"

I en video där 48-åringen grips syns han skicka i väg en slängkyss till personerna utanför. Ett vittne till Mirror säger att mannen "skrattade" medan han leddes i väg av polis. 

På måndagsförmiddagen höll polisen en kort pressträff. De berättade då att alla offren vid Finsbury Park är muslimer. 

Polisen arbetar med utredningen för fullt men i nuläget har de inga fler misstänkta. 

– Vi har inga rapporter om att det är någon som ska ha blivit utsatt för knivdåd. Jag uppmanar alla att hålla sig lugna. Om det är någon som vet något om händelsen vill vi att de hör av sig till oss.

Polismannen avslutade med att säga att det är "en kritisk tid för London" och att de gör allt de kan "för att skydda London".

På frågan om hur illa skadeläget är för de personer som först till sjukhus svarar polisen: 

– Jag vet att åtminstone två är väldigt allvarligt skadade, säger han.

Flydde skåpbilen efter misstänkta attacken i London

The Muslim Council of Britain (MCB) skriver på Twitter tidigt på måndagsmorgonen att man fått information om att en skåpbil har kört på flera personer som var på väg från moskén.

https://twitter.com/CNN/status/876618289102934016

I ett uttalande på sin hemsida skriver det muslimska rådet att de sänder sina tankar till attackens offer och skadade.

"Vi har jobbat väldigt hårt över åren för att bygga ett fredfullt och tolerant samhälle här i Finsbury Park och vi dömer helt ut allt typ av hat som försöker att slita isär vårat underbara samhälle.", skriver de i uttalandet.

Enligt vittnet Cynthia Vanzella som CNN pratat med hjälptes folkmassan utanför moskén åt att knuffa föraren av fordonet mot polisen, varpå polisen förde in honom i en polisbil.

– Jag hörde flera personer skrika och gick till fönstret för att se vad som hände. Jag såg massor av folk som samlades. De skrek högt, berättar Cynthia Vanzella, som bor i närheten, för CNN. 

Ett annat vittne berättar för BBC hur han hoppade undan när skåpbilen kom körandes rakt emot folkmassan.

– Han kom rakt emot oss. Det var massa människor. De sa att vi skulle ta oss därifrån. Jag var chockad. Det var kroppar runtomkring mig. Jag tackar Gud för att jag flyttade åt sidan. Jag bara hoppade. Alla är skadade. Alla är verkligen skadade, säger han.

Var på väg ut från moskén i Finsbury Park

Fordonet körde in i flera personer som var på väg ut från en moské eller ett kulturcenter vid Seven Sisters Road, enligt Al-Jazeeras medarbetare Ben Rayner som befinner sig på platsen. 

– Vi vet inte det exakta motivet ännu, säger Ben Rayner till Al-Jazeera.

IS uppmaning: Dags för muslimerna att "vakna till"

Ett vittne som CNN pratat med säger att föraren "försökte döda massor av människor, så det var uppenbarligen en terrorattack".

– Han riktade in sig på muslimer, säger kvinnan som befann sig i moskén precis innan händelsen, till CNN. 

– Det var inte en olycka, jag såg alltihop. Människor skadades svårt. Föraren försökte fly men folk grep tag i honom. Han sa ingenting, säger vittnet Boubou Sougou, 23, till The Guardian.

Efter attacken vid Finsbury Park uppmanar propagandakanaler med koppling till IS till fler dåd mot västvärlden, och skriver i ett uttalande i konversations-appen WhatsApp att det är dags för muslimerna att "vakna till" och att "kampen börjar på era egna gator", skriver The Sun

Texten ska ha skickats till en WhatsApp-grupp med 225 medlemmar. Författarna till meddelandet ifrågasatte varför den person som utfört attacken inte hade blivit ihjälskjuten av polis, så som de män som utförde attacken på London Bridge blev.

Jeremy Corbyn besökte Finsbury Park

Senare under måndagen kommer en bönestund att hållas vid Finsbury Park, vilken Labour-ledaren Jeremy Corbyn planerar att närvara vid, skriver han i ett uttalande, enligt The Guardian.

"Jag vädjar folk och medier att vara lugna och visa respekt för de drabbade. Jag uppmanar alla att stå enade tillsammans mot de som försöker splittra oss", skriver han i uttalandet.

Strax innan 11.30 svensk tid besökte Jeremy Corbyn, som är områdets lokala premiärminister och som även bor i närheten, platsen för attacken.

– Eftersom jag bor här på Seven Sisters road var jag uppenbarligen medveten om attacken i ett tidigt skede. Det var flertal polisfordon och en helikopter som cirklade.", säger han enligt The Guardian.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.