Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fördömer attacken
på Lars Hedegaard

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stina Dabrowski.
Foto: Olle Sporrong

Mordförsöket på debattören Lars Hedegaard fördöms från flera håll.

– Det är deprimerande och fasansfullt att folk inte kan argumentera med ord utan tar till vapen, säger Publicistklubbens ordförande Stina Dabrowski.

Lars Hedegaard, en av grundarna till den islamfientliga tidningen Dispatch International utsattes för ett mordförsök i Köpenhamn på tisdagen.

En man utklädd till bud försökte skjuta Hedegaard utanför hans bostad.

Nu fördöms attacken.

– Det är klart att det är fruktansvärt att det begås våldsamma handlingar mot människor. Oavsett vad han tycker och står för så ska vi ju ha yttrandefrihet, säger Stina Dabrowski, publicistklubbens ordförande.

– Det är deprimerande och fasansfullt att folk inte kan argumentera med ord utan tar till vapen.

"Borde ta avstånd"

Även Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, är kritisk till att folk attackeras för sina åsikter.

– Egentligen är alla attacker på människor något som man bör fördöma, och om det dessutom är en attack som handlar om att tysta någon så är det ytterligare något som man borde ta avstånd ifrån, säger han och fortsätter:

– Rent generellt, om man försöker attackera en människa för dess åsikters skulle så är det något som man borde ta tydligt avstånd ifrån. Att ta till våld har ju aldrig löst någonting.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.