Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fördel S i Tyskland – efter hetsiga tv-debatten

Följ senaste nytt i Expressen TV.
SPD:s Olaf Scholz njöt av en klassisk currywurst efter debatten.
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
CDU:s Armin Laschet tog en öl efter debatten.
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tyskland går mot ett maktskifte efter Angela Merkels avgång.

Inför valet den 26 september leder socialdemokratiska SPD.

På söndagskvällen sändes en livesänd tv-debatt – och SPD-ledaren Olaf Scholz vann, enligt tittarna.

Den 26 september avslutas en era i Tyskland. Förbundskanslern Angela Merkel, som styrt landet i 16 år, kommer att avgå efter valet till landets parlament.

Och nästa förbundskansler ser ut att bli en man från ett annat parti. Under en dramatisk valspurt har socialdemokratiska SPD rusat i opinionsundersökningarna. Sedan den 22 augusti är de största parti, med 26 procent i nuläget.

Angela Merkels CDU har stora problem. Under stora delar av förra året låg de och puttrade på omkring 36 procent. Men sedan Merkels efterträdare, Armin Laschet, valts ut har det gått betydligt sämre.

Skrattade

Efter att Laschet synts stå och skratta vid en pressträff efter flodkatastrofen i västra Tyskland har CDU och systerpartiet CSU dalat. De ligger nu på runt 20 procent.

På söndagskvällen möttes förbundskanslerkandidaterna från de tre största partierna i en tv-sänd debatt, som beskrivs som en hetsig historia.

Armin Laschet gick till angrepp mot SPD:s Olaf Scholz, och kritiserade honom för hans arbete som finansminister. Tidigare i veckan gjorde polisen en räd mot en finansmyndighet, efter att banker varnat för att larm om penningtvätt inte tagits på tillräckligt stort allvar.

– Hade min finansminister arbetat som du, hade Tyskland haft stora problem, sa Laschet.

Scholz vann

En annan angreppspunkt var hur Olaf Scholz vill styra landet om han vinner. Scholz har inte uteslutit ett samarbete med vänsterpartiet Die Linke, vilket har ifrågasatts av både Angela Merkel och Armin Laschet.

Men Scholz hade is i magen och avfärdade frågan med att han vill låta väljarna bestämma vilka som ska styra. Det blev också en seger i debatten för SPD-mannen, tyckte tittarna. 41 procent tyckte att han gjorde bäst ifrån sig, jämfört med 27 procent för miljöpartiets Annalena Baerbock och 25 procent för Armin Laschet, enligt en undersökning av Ifratest Dimap.

Merkels mobilmiss under mötet med Putin

Merkel besökte Ryssland i augusti • Se Putins reaktion.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.