Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förbudet: Utmanande urringning och kort kjol

Arkivbild från Internationella engelska skolan i Gubbängen.
Foto: Magnus Hallgren/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Internationella engelska skolan i Täby. Arkivbild.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Internationella Engelska Skolan i Täby har ett förbud mot ”utmanande urringning” – och mäter flickors kjolar. Om de är för korta delas svarta extrakläder ut, uppger Aftonbladet

– Vi har inte uppfattat det som något större problem, skriver skolans rektor Alastair Wither i ett mejl till tidningen. 

Enligt Skolverkets chefsjurist Eva Westberg gör Skolverket bedömningen att elevers klädsel handlar om ”individens frihet”. Det anses vara ett ”individuellt uttryck som benämns av eleverna själva”. 

Westberg beskriver det som att det är ett uttryck för den grundlagsskyddade yttrandefriheten.

Men på grundskolan Internationella Engelska Skolan i Täby har valfriheten en gräns. Enligt Alastair Wither sträcker den sig ner till nederkanten av näven. Men förbudet gäller också utmanande urringning och hur långt ner byxorna får sitta. 

Förbud: Utmanande urringning

Rektorn berättar för Aftonbladet att lärare och anställda kontrollerar längden på flickors klänningar eller kjol med ett särskilt armtest. 

– Vi har en tumregel som säger att om eleven står med armarna hängande rakt ner och med knuten näve, så ska kjolen inte vara kortare än nederkanten på näven. Är kjolen kortare så ber vi eleven ta på ett par leggings. Vi har svarta leggings som eleverna får behålla. Jag har inte varit med om att någon elev har protesterat, och det är inte heller någon förälder som har kontaktat oss och protesterat, skriver rektorn i ett mejl till Aftonbladet. 

Reglerna gäller även för personal. Det finns ett förbud mot T-tröja och blåa jeans på arbetsplatsen. Shorts, kjol och klänning måste täcka minst halva låret.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.