Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbudet mot snöbollskrig upphävt – efter protesten

För första gången på nästan 100 år får barnen i Severance i amerikanska delstaten Colorado ha snöbollskrig.
Foto: CNN
Detta efter en nioårig pojkes protest.
Foto: CNN

För första gången på nästan 100 år får barnen i Severance i amerikanska delstaten Colorado ha snöbollskrig – utan att bryta mot lagen. 

Och det ska de tacka nioåriga Dane Best för.

– Jag vill kunna kasta en snöboll utan att hamna i problem, säger han till CBS Denver.

Severance ligger 10 mil norr om Denver i amerikanska delstaten Colorado. 

Ett vanligt litet amerikanskt samhälle med några tusen invånare – men med en frapperande avvikelse: sedan 1920-talet har det varit olagligt att kasta snöbollar i staden. 

– Det är en utdaterad lag. Jag vill kunna kasta en snöboll utan att hamna i problem, säger Dane Best, 9, till CBS Denver. 

Och nu kan han det – tack vare sig själv. 


LÄS MER: Kristina Wallner har sparat en snöboll i frysen i flera år

Amerikansk stad upphäver lag om snöbollskrig

Dane Best berättar för nyhetskanalen om hur han tyckte lagen var ”löjlig” och att han kan ha brutit mot den ett par gånger.

Med hjälp av sina klasskamrater spetsade han sina argument, samlade in signaturer och presenterade sitt ärende i samband med stadsrådsmötet som hölls i veckan.

Barnen får återigen kasta snöbollar – helt lagligt.
Foto: CNN


Den märkliga lagen har legat gömd under en mer omfattande lag som gjorde gällande att det är olagligt att kasta ”stenar eller andra missiler mot någon person, djur, byggnad, träd eller annan allmän egendom”. 

”Vi är stolta över honom”

Efter att Dane Best framfört sina argument var domen enig: lagen mot snöbollskrig upphävs. 

– Vi är stolta över honom för att ha tagit det här initiativet för att göra en förändring, oavsett hur liten den är, säger Dane Bests pappa Derrick till CBS Denver.

Nioårige Dane Best fick – efter att lagen upphävts – själv äran att kasta den första snöbollen. 

CBS Denver skriver att pojkens nästa mål är att upphäva ytterligare en lag – den som gör gällande att det inte är tillåtet att ha fler än tre husdjur i ett hushåll – och endast i form av katter och hundar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.