Förbud mot öppet homosexuella i USA:s försvar hävt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: J. Scott Applewhite

"Don´t ask, don´t tell" är på väg att bli historia. 

Nu får öppet homosexuella i USA också delta i amerikanska militären.

Under lördagen röstade kongressen om förbudet mot öppet homosexuella i USA:s försvar.

 Förbudet hävdes efter röstsiffrorna 65-31.  

 Nu saknas bara en underskrift av president Barack Obama, som varit drivande i frågan. 

 – Det är dags att avsluta det här kapitlet i vår historia.  Det är dags att inse att uppoffring, tapperhet och integritet inte har något att göra med ras eller kön, religion eller tro, sa Obama i ett uttalande enligt AP. 


Obama ska skriva under

 Nu väntar två månader innan beslutet hanteras, men försvarsministern Robert Gates vill se att förändringar görs omedelbart. 

 – Men så klart efter nogranna diskussioner med försvaret, säger han, enligt AP. 

 Han tror att "fråga inte, berätta inte" kommer att fortsätta inom militären en tid framöver trots beslutet.

 Trots de klara siffrorna var det långt ifrån solklart att förbudet skulle hävas. Republikanen John McCain har tidigare uppgett att inget behöver förändras. 

 "Om inget är trasigt ska inget heller lagas" har McCain uttryckt det.

FAKTA

Don't ask, don't tell


– Att vara homosexuell i USA:s väpnade styrkor har inte varit tillåtet, med hänvisning till att det skulle "skapa en oacceptabel risk för de höga kraven på moral, gott uppförande och disciplin och sammanhållning inom enheten som är själva essensen i den militära kapaciteten" (Lagen om de väpnade styrkorna, avsnitt A, del 2, kapitel 37, paragraf 654).

– Sedan 1993 har det dock funnits en kompromiss kallad "don't ask, don't tell" (fråga inte, berätta inte) som tillåter homosexuella att verka, så länge som de håller tyst om det. Samtidigt förbjuds de militära myndigheterna från att undersöka de tjänstgörandes sexuella läggning.
(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.