Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förbjudna att ha djur

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Känner sig förföljd. Länsstyrelsen i Västerbotten har beslutat att den här mannen inte får ta hand om djur efter att 119 vanvårdade djur hittades på mannens gård.
Foto: JOCKE BERGLUND

Djuren lämnas utan mat och vatten, misshandlas -  och lider. Nya siffror visar att rekordmånga djurplågare nu får förbud mot att ha djur. 

Hos en av dem hittades två vanvårdade får på en toalett. I dag får mannen inte ens mata andras djur. 

- Det är mobbning, personförföljelse och myndighetsmissbruk, säger han.

Skräckhistorierna avlöser varandra. Sjuka hundar lämnas att dö, katter överges inlåsta i hus -  hästar som varken får mat eller vatten.

 Men samhället har blivit betydligt bättre på att stoppa djurplågarna. Det visar siffror som jordbruksverket håller på att sammanställa.

 År 2000 utfärdades bara 38 djurförbud i hela landet. I fjol fick 163 djurplågare förbud mot att ha djur. Det är en ökning med 320 procent.

 - En bidragande orsak kan vara att fler har husdjur nuförtiden. Men jag tror också att det beror på att kommunerna ute i landet har satsat mer på djurskydd och att allmänheten har blivit mer observant och anmäler missförhållanden fortare, säger Rosita Hagström på jordbruksverket.


Nationellt register saknas

 Mörkertalet bedöms dock vara stort. Just nu är ett av de stora problemen att det inte finns något nationellt register där personer med djurförbud listas. En person med djurförbud kan med andra ord flytta från en kommun till en annan och enkelt skaffa nya djur.

 - Vi ser fram emot ett djurförbudsregister. Då kan vi snabbare fånga upp de här personerna som inte tar hand om sina djur, säger Eva Eriksmarck, ordförande i Djurskyddsinspektörernas riksförening.

 Den 16 februari 1994 beslutade länsstyrelsen i Västerbotten att en man i länet inte får ta hand om några djur överhuvudtaget.

 Han får inte ens mata andras.

 På hans gård hade djurskyddsinspektörerna bland annat hittat döda kycklingar, får, tio höns i en bil och två får på hans toalett.

 Sammanlagt hittades 119 djur som alla var magra och sjuka. De flesta fick avlivas.


Trotsar förbudet

 Ändå fortsätter mannen att skaffa nya djur. När Expressen träffar honom erkänner han att det trots förbudet finns fyra, fem katter på gården.

 Varför hade du får inne på toaletten?

 - Det är skitsnack. Det var inga får jag hade där, det var kaniner.

 Har du verkligen aldrig haft några andra djur inomhus förutom katter?

 - Jag hade ett lamm inne som var sjukt. Men det var för att det skulle kurera sig.

 Mannen menar att han förföljs av myndigheterna. Men djurskyddsinspektör Monika Beije har ett annat sätt att se på det.

 - Han är en av Sveriges värsta djurplågare. Han fortsätter att ha djur, vad än reglerna säger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.