Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förändringen – efter alliansens upplösning

Ulf Kristersson bakom Annie Lööf och Jan Björklund. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund och Annie Lööf till vänster, Ulf Kristersson nere till höger. Ebba Busch Thor sitter på en annan plats utanför bild. Foto: Ludde Hellberg
I SAMSPRÅK. Jonas Sjöstedt (V), Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) före dagens partiledardebatt i riksdagen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
DET VAR DÅ. Ulf Kristersson (M) bredvid Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) i partiledardebatten i januari 2018. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Tidigare satt Ulf Kristersson tillsammans med Annie Lööf och Jan Björklund under riksdagens partiledardebatter.

Men under onsdagens debatt hade Ulf Kristersson hittat en ny plats – utan Lööf och Björklund.

Vid ett par tillfällen hamnade de tidigare alliansledarna också i heta ordväxlingar.

– Januariöverenskommelsen är hopsydd genom en bisarr basarhandel, säger Ebba Busch Thor.

Det var höga förväntningar inför årets första partiledardebatt i riksdagens kammare.

Skulle Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund gå till attack mot den nya samarbetspartnern och statsminister Stefan Löfven? Och hur skulle ledarna för den forna alliansen förhålla sig till varandra?

På väg in i kammaren frågades Moderatledaren Ulf Kristersson om inställningen till de forna allianskollegerna Lööf och Björklund:

– Vi är fortfarande överens politiskt. Sedan tycker jag att de har fattat ett politiskt dåligt beslut, sa Kristersson.

Annie Lööf hänvisade fortsatt till att Sverige i och med mittenöverenskommelsen får en lång rad välbehövliga reformer, samt att Centerpartiet har för avsikt att vara utgöra en liberal opposition till regeringen.

 

 

Jan Björklund och Annie Lööf till vänster i bild. Ulf Kristersson längst ner till höger. Ebba Busch Thor sitter på en annan plats. Foto: Ludde Hellberg

Nya platser i riksdagens kammare

När de fyra alliansledarna slog sig ner i kammarens bänkrader blev det tydligt att det skett en förändring i dynamiken partierna emellan.

Under partiledardebatterna i kammaren brukar Ulf Kristersson, Annie Lööf och Jan Björklund sitta bredvid varandra i bänkraden. 

Eftersom KD-ledaren Ebba Busch Thor inte var riksdagsledamot under den föregående mandatperioden fördes partiets talan i partiledardebatterna då av gruppledaren Andreas Carlson.

Men under onsdagens debatt satt Annie Lööf och Jan Björklund för sig, och Ulf Kristersson för sig. Ebba Busch Thor, som gjorde sin första partiledardebatt i riksdagen, satt på sin vanliga plats längst bak till vänster i kammaren.

 

Lööf och Björklund valde dock inte att sätta sig bredvid ledarna för sina nya samarbetspartier Socialdemokraterna och Miljöpartiet, utan satt för sig själva.

Under Ebba Busch Thors anförande blev meningsskiljaktigheterna partierna emellan som tydligast:

– Januariöverenskommelsen är ett lapptäcke. Hopsytt inte av en gemensam vision utan genom en bisarr basarhandel där man köpt och sålt delar av politiken. Den binds samman av en enda sak – att vara emot, säger Busch Thor.

Senare i debatten hamnade KD-ledaren och Annie Lööf i en syrlig ordväxling:

– Jag noterar att Ebba Busch Thor väljer att ta replik på mig och inte Jimmie Åkesson, sa Lööf, efter ett anförande av SD-ledaren.

Busch Thor replikerade sedan:

– Det går att anklaga Jimmie Åkesson för mycket men han har inte släppt fram Stefan Löfven.