Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Föräldrarnas ilska efter bilderna på Maddie

Då 3-åriga Maddie McCann försvann under familjesemestern i Portugal. Foto: AP / AP EVERTON FC
Familjen varnar för de nya bilderna.

Bilder som sägs visa hur försvunna Madeleine McCann skulle se ut i dag, sprids nu på nätet.

Men föräldrarna till Madeleine står inte bakom bilderna och säger att de är missvisande och fel, skriver flera brittiska medier. 

– Den här bilden har varken förmedlats eller uppmuntrats av Gerry, Kate eller Operation Grange, säger en talesperson för familjen. 

På fredag är det 12 år sedan brittiska då 3-åriga flickan Madeleine McCann försvann från ett hotellrum i Portugal under familjens semester. 

Sedan dess har utredningen outtröttligt pågått för att hitta henne – hittills utan att lyckas. Belöningen för den som kan hjälpa utredningen att hitta henne är i dag uppe i 2,6 miljoner pund. 

Familjen har fått frågor om bilderna

Nu varnar hennes föräldrar Gerry och Kate McCann för nya bilder som sprids på nätet, skriver bland annat The Independent. Bilderna sägs visa Madeleine McCann när hon växt upp – men föräldrarna slår ifrån sig påståendet och uppmanar människor att ignorera bilderna. Föräldrar kallar dem ”skamlösa och fel”, enligt The Sun. 

En nära vän till familjen uppger för tidningen att familjen har fått ta emot frågor om en av bilderna som cirkulerar. 

Falska bilder på hur Madeleine McCann skulle kunna se ut i dag sprids på nätet.

– Vi har tagit emot frågor om den åldersanpassade bilden som har cirkulerat på Instagram. Den här bilden har varken förmedlats eller uppmuntrats av Gerry, Kate eller Operation Grange [den del av polisen som utreder McCanns försvinnande, reds anm], säger en talesperson för familjen. 

Har uppmanats ta fram nya bilder

Maddies föräldrar har tidigare uppmanats att just låta ta fram åldersanpassade foton på hur Maddie skulle kunna se ut om man såg henne i dag.

Experter har tidigare varnat för att hon skulle kunna vara oigenkännlig nu när det gått så många år, och att nya bilder därför skulle hjälpa om någon kände igen henne. 

Men proceduren är båda kostsam och känslomässigt tuff, och föräldrarna har hittills inte gjort detta sedan man presenterade en bild på hur en 9-årig Maddie skulle kunna se ut i dag.