Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Föräldrarna vågar inte berätta inför kameran

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det var i torsdags som "Uppdrag granskning" med programledaren Janne Josefsson visade bristerna i friskolors antagningar.
Foto: Robin Aron

SVT:s "Uppdrag granskning" undersökte flera fall av barn som ratats av friskolor.

Men inga föräldrar vågade berätta framför kameran.

– Det har varit svårt få föräldrar ställa upp på att berätta om sina historier och sina öden, säger reportern Ali Fegan.

Expressen har talat med en förälder vars barn sorterades bort av en känd friskola.

När redaktionen med reportrarna Axel Gordh Humlesjö, Ali Fegan, redaktören Henrik Bergsten och programledaren Janne Josefsson i april började undersöka hur friskolorna ratar barn med dåliga förutsättningar letade de bland anmälningarna som kommit skolinspektionen.

De hittade några fall men när de kontaktade föräldrar till de drabbade var det ingen som ville gå ut i tv och berätta om sina upplevelser.

– Det var naturligtvis känsligt. Det har jag full förståelse för. Det har gjort att det varit svårt för oss att använda oss av riktiga fall, säger Ali Fegan.

Ett fall på känd skola

Ett av fallen de hittade rör en känd friskola i Stockholm. Föräldrarna hade köat i flera år för att sonen skulle kunna få en plats på skolan. De kallades till en introduktion där sonen fick göra ett kunskapsprov som föräldrarna inte var informerade om. Efter några veckor blev pappan kallad till ett möte med rektorn, som tittade på provet och frågade om skolan verkligen var rätt för pojken.

– Det visade sig att resultaten inte var tillräckligt bra. Det var rent kränkande för vår son som var nio år. Man kan inte säga till en nioåring att du inte presterar, säger mamman.

Pojken var första reserv men försvann plötsligt ur kön med motiveringen att det var "syskonförtur".

Mamman vände sig till skolinspektionen, som konstaterade att friskolan gjort fel och krävde att eleven skulle få en plats. Skolan har hävdat att pojken sorterats bort av ett misstag och har även tagit bort introduktionsproven.

Rädd för konsekvenser

Föräldrarna vill inte träda fram med namn eftersom de är rädda att det får konsekvenser för sonen.

– Man är rädd att det kanske blir sura blickar mot honom. Det var därför vi avböjde att medverka i "Uppdrag granskning", säger mamman som också betonar att skolan ändrat sina rutiner och bett om ursäkt efter deras anmälan, säger mamman.

"Uppdrag gransknings" reportrar säger att de aldrig fått så mycket mejl efter ett reportage. Reaktionerna kommer främst från förtvivlade föräldrar som berättar om hur deras barn ratats på felaktiga grunder, även från kommunala skolor.

En uppföljning aktuell

– Det här ger en bild av att det här är utspritt och att mörkertalet är stort. Föräldrarna vet att de har blivit nekade, men inte om det skett på vettiga grunder, säger Axel Gordh Humlesjö.

Redaktionen diskuterar en uppföljning.

– Vi hoppas att vi kan göra någon form av uppföljning på ämnet eftersom det engagerar. Då kommer det på vårsäsongen, säger Axel Gordh Humlesjö.

Debatten om det fria skolvalet

Uppemot tio år tycker jag att utredningen ska ha som ingångsvärde, så vi har ett regelverk som gör att riskkapitalbolagen med stor sannolikhet inte kan fungera som aktörer inom de här branscherna. Vi tror helt enkelt inte att det är en bra form för att driva skolor, vårdcentraler och annat inom välfärden.

Finansminister Anders Borg (M) vill införa en tioårsgräns för privata företag inom välfärden, berättade han i SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.