Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Föräldrarna om sonen i häktet: ”Förekommit hot”

Görel Bini Gustafsson och Dag Gustafsson. Foto: Åsa Welander
Ola Bini. Foto: PRIVAT
Häktet i Quito. Foto: Åsa Welander

QUITO. Den svenske programmeraren Ola Bini har mottagit hot inne på häktet i Quito, Ecuador. 

Det berättar hans föräldrar som precis har varit inne och träffat honom. De säger att han mår bra, men är orolig över hoten från andra medfångar. 

– Det kändes väldigt skönt att träffa Ola och få se hur man mådde. Rent fysiskt mår han bra, men han är oroad och skärrad för det som händer och förstår inte varför han sitter där. Dessutom känner han sig orolig för sin säkerhet, säger Mamman Görel Bini Gustafsson.

Görel Bini Gustafsson och Dag Gustafsson tillbringade en knapp timme inne på häktet och kom ut igen med viss oro i blicken.

– Ola känner sig inte helt säker, för det förekommer en del hot där inne, sade Dag Gustafsson.

– Just nu är han okej, men han är orolig, fortsatte Görel Bini Gustafsson.

Hoten ska ha kommit från medfångar på andra avdelningar än den där Ola Bini själv sitter. Advokat Carlos Soria förklarade att de hänger ihop med att fallet är medialt och att de bland annat har inneburit utpressning.

– Det har även förekommit hot mot hans personliga integritet och det oroar honom. Vi har talat med chefen och förklarat detta och han har lovat göra vad som är möjligt för att hjälpa oss, sade Soria.

När föräldrarna släpptes in i häktes hade de med sig en kasse med hygienartiklar, toalettpapper och kläder i den obligatoriska färgen orange. De närmaste dagarna hoppas de kunna träffa myndigheter och andra som kan hjälpa dem att få ut sonen.

– I det stora hela så verkar han ha kontroll på läget, för i den situation han är som då är extrem. Och de allra flesta av oss skulle antagligen må väldigt, väldigt dåligt i detta. Han är ju klar och tydlig och har sina sinnen i fullt bruk, men är naturligtvis orolig och skärrad, säger pappan.

Dag Gustafsson och Görel Bini Gustafsson.

”Häktningen är olaglig”

När de tidigare under morgonen framträdde på en presskonferens om det faktum att sonen nu sitter häktad misstänkt för dataintrång var de samlade men relativt fåordiga.

– Som Olas föräldrar är vi här för att träffa Ola, krama honom och försäkra oss om att han mår bra och är i säkerhet. Vi vill också be ecuadorianska myndigheter att släppa honom eftersom vi är säkra på att han är oskyldig till det han anklagas för, började pappa Gustafsson förklara.

Han berättade sedan hur sonen sedan liten har varit intresserad av datorer och om hans organisation i Ecuador som utvecklar mjukvara inriktad mot yttrandefrihet och personlig integritet på internet.

– För oss är det otänkbart att Ola skulle vara inblandad i de här sakerna och anklagelserna. Enligt vår erfarenhet har Ola alltid stått för det som är rätt.

Föräldrarna säger att de är här för att hämta hem sin son och att de är beredda att stanna så länge det krävs. De hoppas kunna träffa företrädare för myndigheter och andra som kan hjälpa dem, men förklarar att planeringen i stort ligger hos advokaterna som driver fallet.

– Vi måste göra allt för att få honom frigiven naturligtvis och få myndigheter att förstå att han inte har varit inblandad i något av det här, sade Gustafsson.

De fick reda på att deras son gripits sent i torsdags kväll och beskedet kom som en chock. Idag är första gången sedan dess de haft möjlighet att prata direkt med honom.

– Vi blev naturligtvis chockade när vi fick reda på detta helt sent i torsdags kväll i Sverige och kunde inte förstå att det här hade hänt. Det är ofattbart.

Sedan häktningsförhandlingen i fredags har Ola Binis advokater tryckt på de oegentligheter som de anser har förekommit vid såväl gripande som häktning och i formuleringen av misstankar. På måndagen lämnade de in överklagan över beslutet att häkta Bini.

– Häktningen var olaglig. Han greps när han var på väg att kliva på ett plan till Japan. Från klockan tre [på eftermiddagen] fram till midnatt hade han inte tillgång till några advokater, han hade inte kontakt med sin ambassad och han visste inte ens vad han var anklagad för, säger advokat Carlos Soria.