Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrarna om sin sons förvandling

Aydin Sevigin köpte flera av delarna till den hemgjorda bomben i vanliga affärer.Foto: Polisen

Från lärarstudent på universitetet.

Till misstänkt terrorist – med drömmar om hemmagjorda bomber och en plats i paradiset.

I polisförhör berättar Aydin Sevigins mamma, pappa och farbror om hur de upplevde den gåtfulla förvandlingen – på nära håll.

Den 1 juni förra året, strax före midnatt, slog en farbror larm om att 20-åringe Aydin Sevigin hade försvunnit – utan att meddela någon.

Redan morgonen därpå gjorde släktingen en polisanmälan. Där berättade farbrodern att brorsonen hade börjat intressera sig för islam, att han ordnat med ett nytt pass, köpt nya militärbyxor – och tagit ut större summor kontanter. Enligt farbroderns misstankar var 20-åringens hemliga att bli soldat för IS.

Nu är Sevigins närmaste anhöriga – mamma, pappa och en farbror – viktiga pusselbitar i terrorbrottsutredningen.

Såg 20-åringens förvandling

Det har själva kunnat observera förändringen på nära håll – från lärarstudent på Stockholms universitet till misstänkt terrorist med drömmar om bomber och en plats i paradiset.

Båda föräldrarna har under polisutredningen förhörts och lämnat information till Säkerhetspolisen om sonen.

Pappan har berättat om sina iakttagelser av vad 20-åringen köpt för saker, att sonen rest bort utomlands – utan att berätta för någon av sina anhöriga. Han har också berättat om att sonen blivit hemskickad från minst två av sina resor som gick till Turkiet.

Ville dö - i strid mot IS fiender

Pappan har även uttryckt att han sett orostecken i att sonen har mått dåligt psykiskt. 20-åringen ska också ha uttryckt att han velat döda IS fiender – och spränga sig själv. På så sätt skulle han själv hamna i paradiset, har pappan berättat för polisens utredare.

Aydin Sevigins mamma har berättat att hon själv tog kontakt med säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats i samband med sonens mystiska utlandsresor. Samtidigt uttryckte hon sina farhågor, att 20-åringen hade visst samröre med Islamiska staten, IS. Hon berättade också att han hade en stark vilja att dö i Guds namn – och var öppen för att göra någonting i Sverige. Mamman berättade också om att hon hittat ett kvitto på inköp av bland annat fyra flaskor aceton, något som ingår i det nya åtalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.