Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Föräldrar varnas för vanliga bebis-tillbehören

Gåstolar är ett bekvämt sätt att låta barnet utforska på benen – men det kan vara hämmande för motoriken.
Foto: Shutterstock

Gåstolar och hoppgungor kan vara skadligt för bebisar och försenar de små barnens viktiga rörelseutvecklingen, enligt den australiska barnsäkerhetsorganisationen.

Nu varnar de för att de olika redskapen kan vara så farliga för bebisen att de kan behöva opereras, skriver The Star.  

”Gåstolar och hoppgungor är farliga för bebisar”

Det skriver australiska hälsostiftelsen ”Health and Kidsafe” i Australia, som just nu driver en kampanj för att varna föräldrar om farorna med de två vanliga tillbehören. 

De menar att gåstolar inte hjälper bebisar att gå snabbare utan att det i stället bromsar den naturliga motoriska utvecklingen och kan leda till att det tar längre tid för dem att nå vissa milstolpar i utvecklingen som att rulla, sitta och krypa, skriver The Star.

Flera olika faror

I en gåstol eller gunga lär sig inte bebisen att använda sina muskler på rätt sätt, utan det lär dem att att gå på tå vilket gör att deras benmuskler blir korta, menar Kidsafe. Det kan kräva behandling eller till och med operation.

Brittiska statliga organisationen National Health Service, NHS, rekommenderar att bebisar inte bör spendera längre än 20 minuter i gåstol, hoppgunga eller liggstol.

Hoppgungor används som ett roligt sätt för barnen att stå och gunga, hämma utvecklingen, enligt NHS.
Foto: Colourbox

Andra faror som Kidsafe tar upp med gåstolar är att barnen mycket lättare kan röra sig runtom i hemmet och få tag i saker de vanligen inte skulle kunna nå eller ramla med stolen på ojämna ytor eller ner för trappor. 

Får inte säljas i Kanada

När det kommer till hoppgungor listas också risken för att bebisen kan ramlar ut gungan, med huvudet först, vilket kan ge skador på skallen. Andra varningar är att bebisar som sitter i en hoppgunga kan krocka med dörrkarmen eller möbler i närheten eller fastna med fingrarna i dörrspringan. 

I Sverige ges inga generella råd från barnavårdcentralen vad gäller gåstolar eller hoppgungor, men att ge barnet tid att ligga på mage och jobba med sina muskler understryks som en viktig del för barnets utveckling. 

Kanada har sedan 2007 förbjudit försäljning av gåstolar på grund av risken att den försenar barnets utveckling, skriver The Star. Något likande förbud finns inte i Sverige. 


Följ Expressen på Instagram

https://www.instagram.com/p/BxPqvsdpUbi/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.