Foto: Roger Schederin
 Foto: Roger Schederin

Föräldrar vabbar mindre

Publicerad
Uppdaterad
Antalet vab-dagar - som föräldrar tar ut när barnen är sjuka - minskar. Regeringen är säker på att det är tack vare intygskravet.
Inte alls säkert, replikerar Försäkringskassan.
Uttaget av vab-dagar – vård av sjukt barn – har minskat med omkring 6 procent det senaste året.
Enligt regeringen beror det på intygskravet som infördes 1 juli 2008. Sedan dess måste förskolan intyga att ett barn har varit hemma för att föräldrarna ska få ut någon ersättning.
- Vi ser i våra beräkningar att det har att göra med intyget som vi nu kräver in, säger Cristina Husmark Pehrsson (M), socialförsäkringsminister, till Sveriges Radio Ekot.

Inte övertygad

Försäkringskassan är inte lika övertygad.
- Om de utbetalda dagarna minskar kan det antingen vara så att barnen är friskare så man behöver inte använda fler dagar med tillfällig föräldrapenning. Det kan också vara så att man tycker att systemet är krångligt med intyg och blanketter, man struntar i att använda försäkringen när barnen är sjuka, säger Niklas Löfgren, försäkringsutvecklare på Försäkringskassan, till Ekot.
Intressant är det faktum att uttagen av tillfällig föräldrapenning – alltså vab-dagar – minskade mer mellan 2006 och 2007. Då fanns inte intygskravet.

"Föräldrakontrollanter"

Samtidigt passar Lärarförbundet på att upprepa sin ståndpunkt - intygskravet är inte bra:
- Vab-intygen har ytterligare ökat den administrativa bördan för lärarna. Skulle det saknas uppgifter måste läraren gå tillbaka till föräldern och det tar tid. Lärarna ska i stället ägna sig åt eleverna och deras lärande. Vad skolan saknar i dag är resurser för administrativt stöd, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet, till Expressen.se.
- På vissa håll har man börjat begära in nya uppgifter, som till exempel statistik över svininfluensan. Plötsligt är lärarna uppgiftslämnare även till sjukvården.
Intygen har gjort, menar Sirén, att lärarna har blivit "föräldrakontrollanter".
- Det har lett till minskat förtroende mellan föräldrar och lärare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag