Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Föräldrar misstänks ha misshandlat sexåring

Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Åklagarkammaren i Uppsala väcker åtal vid Uppsala tingsrätt mot ett föräldrapar. Foto: AKVELINA SMED/TT

Ett föräldrapar ska ha tvingat sin sexåriga dotter att sitta i kallt vatten – något som nästan bragt henne om livet, enligt åklagaren Karin Koci.

Föräldrarna misstänks på sannolika skäl för synnerligen grov misshandel av sin sexåriga dotter.

– Jag menar att flickan har tillfogats synnerligt lidande, det är försvårande att gärningen haft ett utdraget förlopp och utförts mot ett skyddslöst barn, säger Karin Koci.

Några dagar innan jul hämtades en sexårig flicka av ambulans i Enköping. Flickans förälder och styvförälder har varit häktade sedan början av februari i år och misstänks för att ha tvingat henne att sitta i kallt vatten.

Nu väcks åtal mot de misstänkta föräldrarna i Uppsala tingsrätt. 

– Jag väcker åtal mot båda föräldrarna för synnerligen grov misshandel av flickan, säger kammaråklagare Karin Koci.

Dottern ska ha blivit kraftigt nedkyld vilket medfört nedsatt andning och låg puls.

– Föräldrarna har orsakat flickan svår kroppsskada genom nerkylning vilket har fått de här fysiska följderna, säger Karin Koci.

”Ska ha skett genom ett kallt bad”

När dottern hämtades med ambulans i lägenheten och fördes till sjukhus var hennes tillstånd kritiskt säger hon.

– Vår utredning tillsammans med den medicinska bevisning och rättsläkares utlåtande har gett bilden av att det är sannolikt att föräldrarna har förmått henne att sitta i kallt vatten under en längre tid.

– Det kan finnas andra förlopp, men jag menar att det är uteslutet att hon genom olycka eller att hon självmant har orsakat att hon blivit så här kall – och då ligger det närmst till hands att det ska ha skett genom ett kallt bad. 

”Utdraget förlopp”

Föräldrarna nekar till brott, men enligt Karin Koci har de uppgett en förklaring av händelsen som inte stämmer med utredningen.

– Den utredning som gjorts av händelsen med hjälp av polis och olika medicinska experter ger tydliga signaler om att händelseförloppet inte kan ha sett ut som föräldrarna själva uppgivit i förhör, säger Karin Koci.

Det minsta straffet för synnerligen grov misshandel, det brott som föräldrarna åtalas för, är fem års fängelse.

– Jag menar att flickan har tillfogats synnerligt lidande, det är försvårande att gärningen haft ett utdraget förlopp och utförts mot ett skyddslöst barn, säger Karin Koci.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!