Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrar larmas om populär mobilapp

I brevet som skickades ut av Hudiksvalls kommun går kommunen ut med rekommendationer om appen Periscope, som går ut på att personer har möjlighet att sända live från appen och att användare från hela världen har möjlighet att se livesändningarna.
Jonas Holmqvist, 37, från Enånger, var en av föräldrarna som fick brevet vidarebefordrat av sin 7-åriga dotters lärare.
Foto: Privat

Jonas Holmqvist är en av de föräldrar som reagerar hårt mot den nya appen Periscope – det efter att kommunen skickat ut ett informationsbrev till skolan.

– Det här är en så stor grej ju när barnen exponeras på det här sättet. Föräldrar bör kunna spärra appen, just det här att det ska kunna ses live, det känns lite otäckt, säger han.

Hudiksvalls kommun skickade ut information om den nya appen, Periscope, till sina lärare. Jonas Holmqvist, 37, från Enånger, var en av föräldrarna som fick brevet vidarebefordrat av sin 7-åriga dotters lärare.

I brevet hade kommunen gått ut med rekommendationer om appen, som går ut på att personer har möjlighet att sända live från appen och att användare från hela världen har möjlighet att se livesändningarna.

– Jag är inte insatt i exakt hur det funkar men att man kan filma och lägga ut det så att alla kan se vart man befinner sig är skrämmande. Jag är väldigt noga med att kolla vad min dotter har på plattan och mobilen, och de sakerna har hon inte med sig till skolan, men man ser ju hur andra ungar står med sina mobiler, säger Jonas.

Jagar likes

Jonas menar att det här kan leda till att barn exponeras och hetsar varandra till att "jaga likes" – något som också kommunen tar upp i sitt informationsbrev.

"Vid 200 likes springer jag in och bombhotar Hemköp" och "Visar bh vid 20 tittare", är några av exemplen som går att läsa, exempel som kommunen fångat upp i sociala medier.

Viktigt att informera

Hudiksvalls kommun skickade ut informationen till lärare efter att de hade upptäckt appen.

– När vi såg konsekvenserna av den här appen i förra veckan så kändes det viktigt att informera våra lärare och ge dem underlag för värdegrundsdiskussioner med eleverna. Det kändes också viktigt att vårdnadshavare fick den informationen, säger Ingela Rauhala, förvaltningschef på lärandeförvaltningen i Hudiksvall och fortsätter:

– En del föräldrar pratar med sina barn och andra hinner kanske inte, för det här är ju en snabb utveckling och det viktigaste vi kan göra är att klä eleverna själva den här värdegrunden så att de får det inbyggt i vad som är rätt eller fel, men det gäller för de vuxna att hinna med i den tekniska utvecklingen, för det går snabbt.

Bli mer vaksamma

Jonas tror att föräldrar måste bli mer vaksamma över hur deras barn använder sig av sociala medier.

– Barnens lärare tror inte att den här appen finns bland barnen på vår skola men det är ju svårt att säga. Risken är stor att "fula gubbar" utnyttjar det här och barnen förstår sig inte på sådant.

Jonas förhoppning är att fler föräldrar vågar stå emot appen.

– Det här är en så stor grej ju när barnen exponeras på det här sättet. Föräldrar bör kunna spärra appen, just det här att det ska kunna ses live, det känns lite otäckt.

Det här är Periscope

√ Med Periscope kan du sända video live till hela världen, något som andra användare kan ta del av.

√ Följare kan skicka dig hjärtan och kommentera medan du sänder.

√ Du kan välja om din sändning ska synas för alla eller för utvalda personer.

√ Det går att dela sin sändning via Twitter.

√ Mer om appen här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.