Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Föräldrar kritiska till förskoleregler

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Allt fler föräldrar är kritiska till den så kallade "15-timmarsregeln".

Regeln innebär att om minst en av föräldrarna är arbetslös eller föräldraledig har barnet bara rätt att vara på förskolan 15 timmar i veckan.

– Det känns som kommunen sparar in pengar på barnen med arbetslösa, mammalediga föräldrar, säger Jönköpingsbon Ingemar Carlsson, som är pappa till Max och Alva till SVT.

Jönköpings kommun är en av de svenska kommuner som tillämpar 15-timmarsregeln. Lagen kräver att kommunerna ska erbjuda detta, men de får vara mer generösa om de vill.

För familjen Carlsson uppstod problemet när Ingemars sambo blev arbetslös, och Alva bara fick vara på förskolan 15 timmar i veckan.  Sonen Max började skolan klockan 8, men 4-åriga Alva fick inte gå in på sin förskola förrän en halvtimme senare eftersom hon inte hade rätt att vara med på frukosten.

– Har man då barn i skolan som börjar 8 och slutar 13 så blir det biltransporter fyra gånger om dagen, eller att man står ute i regnet och tittar i genom fönstret och ser sina barnkompisar till klockan 8.30. Mitt barn undrade varför hon måste stå ute i regnet, säger Ingemar Carlsson till SVT.

Ammade i regnet

Ingemar Carlsson berättar även för SVT om en av Alvas förskolekompisars mammor, som en morgon satt utanför förskolan i regnet och ammade sitt tredje barn, för att hon inte orkade eller hann ta sig mellan klockan 8 och 8.30 - tiden som spände mellan det att hon lämnat sitt äldsta barn i skolan och sitt mellanbarn på förskolan.

– Det känns som kommunen sparar in pengar på barnen med arbetslösa, mammalediga föräldrar.

Peter Lindström, biträdande utbildningsdirektör i Jönköping menar att det handlar om hur kommunikationen ser ut mellan föräldrarna och personalen:

- Det är upp till förskolechefen att lägga klockslagen genom att resonera med föräldrarna. Där verkar det ha brustit. Beslutet är bara att de ska vara där 15 timmar, inte vilka tider som gäller, säger han till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.