Föräldrar i Uppsala anmälde förskola

Publicerad
Uppdaterad
Misstankar om att barnen inte får leka ute, säkerhetsrisker och för lite kompetent personal. Till slut tröttnade föräldrarna på Storgården och anmälde förskolan till kommunen. Efter kommunens inspektion kan förskolan nu tvingas stänga, skriver Upsala Nya Tidning.
Det var efter klagomål från föräldrarna och den tidigare personalen som kommunen gjorde en egen tillsyn mot förskolan Storgården. Efter att ha funnit en rad brister som överensstämmer med föräldrarnas kritik riskerar förskolan nu att tvingas stänga.
De brister som föräldrarna bland annat vänt sig mot är den torftiga miljön med gamla och slitna leksaker, att för lite kompetent personal är antställt samt att barnen varit understimulerade när de kommit hem.

Leker inte utomhus

Flera av föräldrarna har också fattat misstankar om att barnen inte tillåtits leka utomhus då kläderna inte varit smutsiga när de kommit hem.
– Förskolan ska ha natur och musikinriktning. Men man undrar ju vad det betyder när de aldrig är ute och leker, säger Jessica Gustafsson, en av barnens mammor som valde att anmäla förskolan, till Upsala Nya Tidning.

"De letar bara fel"

Eva Nordtröm, förskolechef på Storgården slår tillbaka mot kritiken och menar att den i flera fall saknar grund.
– Vi har kompetent personal, små barngrupper och nöjda föräldrar, säger hon till Unt.
Nordström erkänner att det inte blivit så mycket utomhuslek för barnen men menar att föräldrarna bara är ute efter att leta fel.
– Vill man bara hitta fel kan man göra det var som helst, säger hon.
Kommunen har nu beslutat att de brister som förskolan har måste åtgärdas innan april i år. I annat fall kan tillståndet för att driva förskolan dras in.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag