Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrar har ingen rätt att ha barnen på samma skola

Syskonförtur är ingenting det står om i den svenska skollagen. Foto: COLOURBOX
Utbildningsminister Gustav Fridolin avböjer att kommentera artikeln.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Många föräldrar vill att deras barn ska få gå på samma skola. 

Men syskonförtur är ingenting det står om i den svenska skollagen. 

Det är någonting som skapat gråzoner och olika tolkningar. 

– Man måste se över lagstiftningen, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala.

I den svenska grundskolan är närhet till skolan och hänsyn till vårdnadshavare de två punkterna som skolorna måste ta hänsyn till när barnen placeras i skolor. Syskonförtur är ingenting som behandlas i skollagen när det kommer till kommunala skolor. 

– Det viktiga är att man följer skollagen. Lyssnar på vårdnadshavare och tar hänsyn till närheten till hemmet. Sen hur ett eventuellt urval får gå till är upp till kommunen att ta ställning till, utifrån skollagen, det vill säga hur man följer den och samtidigt hanterar situationen, säger Maria Olausson, undervisningsråd Skolverket. 

Eva Karlstedt har två barn, två och fem år gamla. Just nu går de på två olika förskolor i Herrljunga. Men när de börjar i grundskolan hoppas Eva Karlstedt att de får gå tillsammans. 

– Jag vill ha dem på samma skola. Skolan känns viktigare än förskola och dessutom lär man känna lärarna mer om de finns på samma skola, säger Eva Karlstedt. 

Hon tror också att det inte bara underlättar för föräldrarna utan att det även är bra för barnen att få gå med varandra. 

– Jag tror att det är ganska viktigt. Speciellt för den minsta att han har någon som han känner i skolan, säger Eva Karlstedt. 

Eva Karlsedt.Foto: Privat

"Jätteviktigt att familjer håller ihop"

Att syskonförtur inte är någonting som nämns i skollagen har lett till gråzoner och olika tolkningar. Bland annat har Uppsala kommun två fall som prövas i Högsta förvaltningsdomstolen för att få en vägledande dom. Det är två fall där föräldrar överklagat med hänvisning till att andra barn gått före vid skolvalet. Maria Olausson, undervisningsråd på Skolverket säger att det är just den problematiken som kan uppstå. 

– För syskonet kan det bli närmare hemmet. Men då kanske ett annat barn måste flytta på sig till en skola längre bort för att ett barns syskon har gått före. Man måste ta hänsyn till andra barn också, säger Maria Olausson. 

– I grundskolan så gäller vårdnadshavarnas önskemål och närhetsprincipen. I skolans författningar finns inga särskilda bestämmelser om syskonförtur. Det finns dock inget hinder mot att använda sig av syskonförtur som urvalsgrund då antalet elever som sökt en skola är fler än antalet platser, men elevernas berättigade krav på en placering i en skola nära hemmet har alltid företräde. 

Caroline Hoffstedt (S) är ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala. Hon arbetar för att kommunen ska få ha kvar syskonförturen, och menar att det är det Uppsalaborna vill. 

– Det handlar om att jag tycker att det är jätteviktigt att familjer håller ihop. Att barnen får gå på samma skola. Det blir ett större jobb i vardagen med hämtning och lämning när barnen går på olika skolor och jag känner ett väldigt starkt stöd i den dialogen vi haft med Uppsalaborna, säger Caroline Hoffstedt. 

Tycker att lagen behöver förtydligas

Caroline Hoffstedt tycker att lagen behöver förtydligas och att beslut behöver tas på en högre nivå. 

– Jag ligger på, på nationell nivå och har haft samtal med ansvarig utbildningsminister att man måste se över lagstiftningen och det har regeringen sagt att man ska göra. Vi har ju sett hur man tolkat lagen olika på olika ställen.

Tror du att det kommer ske ett förtydligande av lagen?

– Det hoppas jag verkligen att det gör. Det handlar om att familjer ska få hålla samman, att underlätta i människors vardag. Så jag förväntar mig av kommande regering, oavsett hur den ser ut att man kommer se till familjernas bästa och att en lagändring ska föreslås. Det behövs för att det här ska klargöras, säger Caroline Hoffstedt.

En utredning har tillsatts

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över om en lagstiftning är möjlig för att kunna få in syskonförtur som en nationellt giltig faktor i bedömningen av skolplacering. 

– Lagstiftningen behöver förtydligas. Det kommer att innebära att vi ger kommunerna rätt att använda sig av syskonförtur, har utbildningsminister Gustav Fridolin tidigare sagt till UNT.

I utredningens direktiv står bland annat att man ska kartlägga vilka "metoder för placering av elever inom förskoleklass och grundskola som kommuner använder i dag och analysera hur dessa kan användas för att främja en allsidig social sammanställning av elever", samt "analysera och ta ställning till hur bestämmelserna om placering kan ändras för att ge kommuner bättre möjlighet att främja en allsidig social sammansättning av elever inom förskoleklass och grundskolan samt säkerställa att kommunerna alltid ska kunna använda syskonförtur som urvalskriterium."

Utbildningsminister Gustav Fridolin avböjer att kommentera artikeln, men hans statssekreterare Helene Öberg skriver i en kommentar att regeringen har konstaterat att en lagändring är nödvändig. 

”Regeringen har tidigare konstaterat att lagstiftningen behöver ändras så att det är tydligt att syskonförtur alltid är möjligt. Därför har vi tillsatt en utredning som ska ta fram ett sådant förslag. Det blir en uppgift för den regering som tillträder att ta vidare utredningens förslag”.

Utredningen ska komma fram med ett resultat senast den 30 mars 2020.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.