Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Föräldrar får fler lediga dagar

Regeringens höstbudget rymmer satsningar på totalt 74 miljarder kronor.
Finansmnister Magdalena Andersson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringen vill ge alla föräldrar tre dagars extra ledighet från och med april 2022.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fem extra miljarder ska avhjälpa vårdskulden efter pandemin och från nästa år ska den så kallade familjeveckan bli verklighet.

Det sa finansminister Magdalena Andersson (S) när hon på måndagen presenterade regeringens höstbudget.

Totalt rymmer den reformer på 74 miljarder.

Magdalena Andersson (S) säger på pressträffen att regeringen och riksdagen har fattat en mängd beslut för att ta Sverige ur pandemikrisen. 

– Regeringen och riksdagen har fattat en lång rad beslut för att ta oss igenom den här krisen. Även om läget är osäkert så är det mycket som talar för att vi ser en väg ut ur pandemin.

Totalt ska 74 miljarder satsas – varav 23 miljarder går till välfärdssektorn, enligt Andersson. 

Fem miljarder till sjukvården 

Många av satsningarna har redan presenterats, men en nyhet är att regeringen vill satsa ytterligare 5 miljarder på sjukvården 2022. Två miljarder ska gå till vård som skjutits upp under pandemin, och två miljarder ska till personalsatsningar. 

En miljard läggs på att förlänga tidigare vårdsatsningar på bland annat jämställd vård och förlossningsvård. 

– Personalen i den svenska hälso- och sjukvården har varit central i hanteringen av covid-19-pandemin och de har gjort hjälteinsatser för att rädda liv. Regeringen föreslår nu stora satsningar på sjukvården för att bland annat hantera pandemins effekter, öka tillgängligheten och få fler att vidareutbilda sig, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande. 

En välfärdssatsning som varit känd sedan tidigare är skattesänkningen på drygt hundra kronor per månad för alla med en förvärvsinkomst över 22 000 kronor i månaden. Sjukförsäkringen ska även stärkas, med ett höjt inkomsttak för sjukpenning. 

Familjeveckan införs i april

En annan del i höstbudgeten är familjeveckan som ska införas i april 2022. Man vill ge sex dagar extra ledighet per år för föräldrar, med tre vardera för familjer med två föräldrar.

Den som är ensam vårdnadshavare får också sex dagar. 

– Jag är övertygad om att väldigt många svenskar ser det här behovet, vi har fokuserat väldigt mycket de senaste åren på de som har flexibla arbetstider. Men det är dags att sätta fokus på den andra delen av dem som inte har flexibla arbetstider som inte kan jobba hemifrån, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till Expressen. 

Familjeveckan kommer kosta 3,5 miljarder det första året. 

Regeringen inför familjevecka: ”Det handlar om rättvisa”

Ska införas i april 2022 • Hör Ardalan Shekarabi om budgetsatsningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.