Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Föräldralösa Almas, 13, lever som sexslav

Fenomenet bacha bazi – lek med pojkar, är en utbredd tradition i Afghanistan. ”Tjugo procent av männen i byn har pojkar. Det är något som kommer från våra hjärtan”, berättar Hamid. Foto: Magda Gad
Säkerhetsvakten Hamid, 24, ger 13-årige Almas husrum, mat och kläder i utbyte mot sex. Foto: Magda Gad
Oftast är det män med makt – krigsherrar, militärer, poliser – men även andra män som har pengar, som använder pojkar för olika nöjen. Foto: Magda Gad

– När pojkarna får skägg och mustasch kastar vi ut dem. 

Det säger säkerhetsvakten Hamid, som sedan tre år tillbaka utnyttjar en 13-årig föräldralös pojke för sex. 

Fenomenet kallas bacha bazi – lek med pojkar – en tradition som pågår utan straff i Afghanistan.

Hamid står på berget ovanför sin fars bondgård bredvid pojken Almas, uppställd som på ett bröllopsfotografi. 

Han betraktar Almas som sin sexuella och romantiska partner. 

Almas är 13 år. En föräldralös pojke som får husrum, mat och kläder av 24-åriga säkerhetsvakten Hamid i utbyte mot sex. 

Det har pågått i snart tre år. 

När Almas var tio år dog hans båda föräldrar. De var sjuka. Sedan dess har han varit på rymmen. 

Med en röst som knappt bär över bergen, hukande vid en mur av sten som kryper ner i dalen där Hamids släkt skördar äpplen, förklarar Almas varför han stack:

– De slog mig. Min äldre bror slog mig och jag ville inte vara hemma mer. 

Det är det enda pojken vågar säga. Att han har blivit slagen och inte har någonstans att bo. 

Hamnar ofta på gatan

Han är mager, når upp till bröstet på Hamid och gömmer sig i en för stor skinnjacka. Runt huvudet och ansiktet har han virat en ljusbrun sjal så att bara en smal strimma av de mörka ögonen syns. 

Till skillnad från flickor har pojkar i Afghanistan tillräcklig rörelsefrihet för att lämna hem där de blir misshandlade. De hamnar på gatan och försörjer sig ofta genom att tigga, stjäla eller sälja hasch och andra droger åt kriminella gäng.  

Det är vår personliga sak och det rör ingen annan

Det var på gatan som Hamid hittade honom. Han tog hem pojken och berättar med glad ton att han ger honom allt:

– Det här är en favoritsyssla, jag älskar pojkar.  

På lillfingrarna har han två traditionella afghanska stenringar, en grön och en röd, infattade i silver. Hans perahan tunban är klassiskt löst sittande och mörkblå, liksom tygstycket som han har draperat över huvudet. 

Håret är tjockt lockigt, ryggen sträckt. Hamid är en stolt pashtun – folkgruppen som utgör majoriteten i Afghanistan och har tusenåriga traditioner. 

En av de traditioner som lever kvar sedan persernas tid och som en del pashtuner men även tajiker fortfarande utövar är bacha bazi – lek med pojkar – en akt som historiskt har romantiserats i litteratur och musik. 

Det innebär att män med makt – krigsherrar, militärer, poliser – men även andra män som har pengar, använder pojkar för olika nöjen. 

Hamid berättar att han hittade 13-årige Almas på gatan – och sedan tog hem honom. Foto: Magda Gad

Hyr in pojkar till fester

Vissa män har dem boende hos sig, sover med dem och har sex med dem, som Hamid med Almas. Andra hyr in pojkar till fester, klär upp dem i klänningar och sminkar dem som flickor och låter dem dansa som underhållning. Efter dansen kan männen ha sex med ”tepojkarna”. 

I Afghanistan lever män och kvinnor som inte är släkt med varandra eller gifta separerade från varandra – skadliga rykten kan uppstå enbart av att ogifta män och kvinnor hälsar på varandra. 

Tillgången till kvinnor är därför väldigt begränsad. Män är vana att umgås med män och kvinnor med kvinnor. 

När pojkarna får skägg och mustasch kastar vi ut dem

Att en man har sällskap av en pojke väcker inget uppseende och är därför enklare och mindre riskfyllt än att försöka träffa en flicka. En man kan bli hedersmördad om han uppvaktar en flicka utan familjens tillåtelse – en tillåtelse som vanligtvis enbart ges om ett äktenskap har arrangerats. 

Även äktenskapen firas könsseparerat – med männen och kvinnorna i separata festhallar. Män dansar med andra män. Män som har pojkar kan ta med dem och låta dem dansa: 

– Den man som har den pojke som dansar bäst får pengar av de andra männen. 

”Jag föredrar pojkar”

Hamid vill inte gifta sig. Han tycker att det är för dyrt, ett bröllop skulle kosta minst 70 000 kronor och han har inget intresse av kvinnor. Avvisande viftar han med handen:

– Jag föredrar pojkar. Han jobbar på åkern, säljer frukt och på nätterna sover vi tillsammans. Det är vår personliga sak och det rör ingen annan. 

Han flyttar sina vita New Balance-springskor över den karga marken.

– Alla vet om det, polisen också. Tjugo procent av männen i byn har pojkar. Det är något som kommer från våra hjärtan. 

Att som man ha sex med en pojke anses i den afghanska kulturen inte vara homosexualitet. Så länge som det enbart handlar om en sexuell relation – inte en samkönad familjerelation – kan det tvärtom ge ökad status för en man. 

Det anses också vara mindre skamligt att ta en pojkes oskuld än en flickas. Tar en man en ogift flickas oskuld riskerar båda döden, medan män som är med pojkar inte straffas alls. 

Det kan tvärtom vara en vinst ur ett socialt perspektiv. Eftersom att det kostar att ha pojkar är det en manlighetsmarkör att ha fler än en. Den som har mer än två pojkar betraktas som rik. 

Att ta en pojkes oskuld anses mindre skamligt än att ta en flickas. Foto: Magda Gad

Gifter sig med varandra

Om Hamid en dag gifter sig – kanske om tio år, för att göra sina föräldrar nöjda – skulle han fortfarande ha pojkar vid sidan av: 

– En fru är bara för hemmet. 

Lockarna hänger ner över pannan:

– En vän till mig har två fruar och tre pojkar. Fruarna vet om det. 

Hamid säger att det till och med finns pashtuner i Kandahar – talibanernas tidigare huvudstad i södra Afghanistan – som gifter sig med varandra. 

– De skriver nikah, äktenskapspapper, men det är bara mellan dem själva, det är inget som sker officiellt. 

Själv började han ha sexuella relationer med pojkar när han var 19 år. 

– Det var då jag började tjäna pengar. 

De av hans pojkar som har blivit äldre har han inte längre förhållanden med:

– När pojkarna får skägg och mustasch kastar vi ut dem. Det är regeln. Det är svårare att ha en äldre man med dig, så vi vill inte ha dem längre då. 

Talibanerna förbjöd bacha bazi när de utropade en islamsk stat i Afghanistan 1996. De hänvisar till sin tolkning av koranen och säger att straffet för samkönat sex är att männen ska sättas vid en vägg och att väggen ska raseras över dem. 

Efter att USA invaderade 2001 ökade förekomsten igen – trots att amerikanska militären känner till att pojkar utnyttjas sexuellt, inkluderat på baser som de delar med afghanska militären. 

Rapport hemlighetsstämplades

I en rapport gjord av amerikanska SIGAR, Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction, intervjuades totalt 37 individer och organisationer. 24 intygade att de var medvetna om att det bland afghanska säkerhetsstyrkor förekommer sexuellt utnyttjande av barn, baserat på information som de fått från offer eller andra vittnesmål. Ett svar var att bacha bazi är ”en udda kulturgrej” i Afghanistan. 

På grund av sitt känsliga innehåll var rapporten när den först släpptes i december 2016 hemligstämplad, med rekommendation att den skulle vara hemligstämplad fram till år 2042. 

Men i januari 2018 avslöjade New York Times rapporten i en artikel som beskrev hur afghanska pedofiler går fria från amerikanska militären. 

Den visade att de som straffades inte var afghanska militärer som hade pojkar som sexslavar – utan de amerikanska soldater som invände mot detta. De blev tillsagda av sina chefer att ignorera företeelsen. 

En kapten i en specialstyrka, Dan Quinn, som såg hur en man våldtog en pojke som var fastkedjad i en säng på en militärbas fick lämna sin tjänst efter att han fysiskt gav sig på förövaren.  

Quinn sa efter händelsen till New York Times: “Vi satte folk till makten som gjorde värre saker än talibanerna.” 

Det har även förekommit att amerikanska elitsoldater som har gjort motstånd mot bacha bazi har mördats av afghaner. 

Enligt amerikansk lag måste allt ekonomiskt stöd till militära insatser utomlands avbrytas om de militära styrkor som man samarbetar med begår brott mot mänskliga rättigheter, som att hålla pojkar som slavar och våldta dem. 

Men en annan amerikansk lag, ”the notwithstanding clause”, säger att det militära biståndet trots det ska fortsätta. 

SIGAR-rapporten visar att den lag man oftast har följt har varit den senare. 

 

 

Afghanistans president Ashraf Ghani förklarade 2015 att företeelsen ska avslutas – men vad som faktiskt har hänt sedan dess är oklart. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Vill inte vittna

Afghanistans president Ashraf Ghani gick 2015 ut och sa att sex med pojkar är en företeelse som ska avslutas, men få om några åtal mot bacha bazi har förekommit. 

Pojkarna vill inte vittna eftersom de skäms och det afghanska rättssystemet är korrupt och illa fungerande, särskilt på landsbygden där stamäldsten och krigsherrar styr utan inbladning av statsmakten. 

Afghanska män som har intervjuats om varför de har sex med pojkar ger olika anledningar till varför. 

Argument som lyfts fram är att de inte kan bli attraherade av kvinnor eftersom att de inte får se deras ansikten, att kvinnor är orena eftersom att de har menstruation samt att de föredrar analsex eftersom att det är tajtare än att ha sex med kvinnor som har fött många barn. 

Analsex med sin fru är inte ett alternativ – i det fallet hänvisar de till att det är förbjudet enligt koranen. 

Hamid håller sig hela tiden nära Almas. 

Han har ett annat argument.

Han säger att han älskar pojken. 

Fotnot: Almas heter egentligen något annat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!