För Sverige - i bilen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kung Carl Custaf och drottning Silvia tillsammans med prinsessan Lilian på det traditionsenliga kungarallyt på Öland.
Foto: PERSSON THOMAS

Kungen pussade Silvia i en Porsche 1973. Sen dess har han kört in i en tall, krockat i en rondell och kört av banan i en motortävling.

- Jag är barnsligt förtjust i bilar, har kungen sagt.

BILDSPECIAL: Motorkungen  


Kungen fick en trampbil när han fyllde tre. Han tog körkort 1964, den första bilen var en Volvo Amazon. Sommaren 1973 avslöjades kungens passion för Silvia, i en Porsche. Den klassiska bilden togs vid en bensinmack på Öland. Ett år senare körde kungen sin BMW av banan i Kanonloppet i Karlskoga. Vid Svenska Rallyt 1992 fick kungen ratta en riktig rallybil. Färden slutade våldsamt: mot en tall. När kronprinsessan Victoria tog studenten gled kungen in på skolgården i sin röda "raggarbil": en Pontiac från 1966 - som året därpå inte klarade besiktningen. Larmen om fortkörning har ekat genom åren.  För två år sen blev kungen anklagad för att ha kört 160 med sin gula Porsche på E18 mellan Karlskoga och Örebro. I augusti 2005 körde kungen in i bilen framför i en rondell. Den folkliga Volvon klarade krocken bra, men monarkens BMW fick bärgas från olycksplatsen.

JUVELERNA I KUNGENS GARAGE

Porsche 911 Targa, -73. blå. Klassisk; det var i den som Silvia Sommerlath fotograferades första gången, på en mack på Öland. Köptes och renoverades av kungens kompisar till hans 50-årsdag. Pris: 200 000 kronor. Porsche 911 Carrera, -87, ljusblå. Prins Bertils gamla Porsche, som mest körs av Carl Philip. Har registrerings-skylten NAPPE, familjens smeknamn på prins Bertil. Porsche GT3, gul. Kungen anklagades för att ha susat fram i 160 på väg hem från racerbanan i Karlskoga, april 2004. Silvia: "Jag kan intyga att han inte körde 160." Men hovet erkände att kungen "känt sig förföljd" och kanske kört cirka 130. Volvo PV -46, blå. Fick kungen i 50-årspresent. Pontiac GTO, -66, röd. Körde kungen när Victoria tog studenten. Året efter fick bilen åtta anmärkningar och hot om körförbud vid besiktningen. De Tomaso Pantera, -71, ljusgrå. En extrem sportbil, gjord av en argentinsk invandrare till Italien. Märket lever vidare, genom att sonen de Tomaso tagit över och försöker utveckla nya modeller. Ford Mustang Shelby, -66. Köpt av vännen och billegendaren Caroll Shelby, vars svenska hustru Lena tragiskt dödades i en bilolycka. Privata vänner till kungafamiljen. Ferrari 456 MGT, -99, mörkblå. Kungen köpte först en ljusblå 456-a av 1997 års modell. Men Ferrari tyckte att det var pinsamt att svenske kungen åkte i en gammal modell, så när den nya uppsnofsade modellen kom erbjöd man hovet ett diskret byte. AC Cobra 289 Sports, -66, blå. Byggs först i England, där chassi och kaross sätts på plats, men skeppas sedan till Los Angeles, där motor (Ford V8) och växellåda monteras av den legendariske bilbyggaren Carroll Shelby. Värd en miljon kronor, minst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.