För insyn: 18 000 svenska UFO-rapporter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nu öppnar svenska UFO-arkivet för allmänheten, och den intresserade kan botanisera i över 18 000 rapporter som gjorts om oidentfierade flygande farkoster i Sverige. 

- Ett av de mest intressanta fallen är det då två personer såg en flygande farkost störta och sjunka i sjön Nammajaure i början på 1980-talet, säger Clas Svahn som är ordförande för UFO-Sverige.

Rapporter om ufo-observationer i Sverige började samlas in systematiskt 1973 och sedan dess har arkivet växt.

 - I början räckte det med en bokhylla i Södertälje, nu har vi ett 250 kvadratmeter stort arkiv i Norrköping med över 18 000 observationer som vi nu vill visa allmänheten i helgen, säger Clas Svahn.

 Arkivet kommer att vara öppet den nionde och tionde maj inledningsvis.

 - Men om någon vill komma och titta någon annan dag kan de höra av sig. Anledningen till att vi inte visat samlingen innan är för att vi inte haft personal, men det har ni nu på deltid, säger Clas Svahn.


Samlig av nordiska fall

 Förutom de 18 000 svenska observationerna finns också flera tusen från bland annat Danmark och Norge, samt hela amerikanska UFO-arkivet på mikrofilm. Bland de mest intressanta observationerna nämner Clas Svahn en händelse som utspelade sig 1980 i Norrbotten.

 - Två personer var ute på vandringstur i en nationalpark i slutet av juli. Vid sjön Nammajaure såg de plötsligt en cigarrliknande farkost som kom flygande och landade på sjön. Långsamt sjönk den sedan till botten. Paret rapporterade händelsen till militären, men inga dykningar har gjorts i sjön så farkosten kan ligga kvar, säger Clas Svahn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.