För insyn: 18 000 svenska UFO-rapporter

Publicerad
Uppdaterad
Nu öppnar svenska UFO-arkivet för allmänheten, och den intresserade kan botanisera i över 18 000 rapporter som gjorts om oidentfierade flygande farkoster i Sverige.
- Ett av de mest intressanta fallen är det då två personer såg en flygande farkost störta och sjunka i sjön Nammajaure i början på 1980-talet, säger Clas Svahn som är ordförande för UFO-Sverige.
Rapporter om ufo-observationer i Sverige började samlas in systematiskt 1973 och sedan dess har arkivet växt.
- I början räckte det med en bokhylla i Södertälje, nu har vi ett 250 kvadratmeter stort arkiv i Norrköping med över 18 000 observationer som vi nu vill visa allmänheten i helgen, säger Clas Svahn.
Arkivet kommer att vara öppet den nionde och tionde maj inledningsvis.
- Men om någon vill komma och titta någon annan dag kan de höra av sig. Anledningen till att vi inte visat samlingen innan är för att vi inte haft personal, men det har ni nu på deltid, säger Clas Svahn.

Samlig av nordiska fall

Förutom de 18 000 svenska observationerna finns också flera tusen från bland annat Danmark och Norge, samt hela amerikanska UFO-arkivet på mikrofilm. Bland de mest intressanta observationerna nämner Clas Svahn en händelse som utspelade sig 1980 i Norrbotten.
- Två personer var ute på vandringstur i en nationalpark i slutet av juli. Vid sjön Nammajaure såg de plötsligt en cigarrliknande farkost som kom flygande och landade på sjön. Långsamt sjönk den sedan till botten. Paret rapporterade händelsen till militären, men inga dykningar har gjorts i sjön så farkosten kan ligga kvar, säger Clas Svahn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag