Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

För första gången: Löfven före Reinfeldt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här ger Expressens Niklas Svensson moderaternas partisekreterare Kent Persson beskedet att folket har större förtroende för Stefan Löfven än för Fredrik Reinfeldt.
Foto: Sven Lindwall

VISBY/STOCKHOLM. Här får Moderaternas partisekreterare Kent Persson chockbeskedet av Expressen - bara några timmar innan statsministern anlände till Visby och Almedalsveckan.

S-ledaren Stefan Löfven har enligt en ny mätning från Demoskop större förtroende hos svenska folket än Fredrik Reinfeldt.

Samtidigt går Moderaterna framåt, enligt en undersökning från Novus, och nästan hälften av väljarna vill se Reinfeldt som statsminister efter nästa val, enligt Sifo.

Kallduschen kommer på Moderaternas dag i Almedalen - där det usla opinionsläget för Moderaterna och Alliansen skulle brytas.

Totalt har 2 235 personer svarat på Demoskops fråga om hur stort förtroende de har för partiledarna.

För första gången sedan Göran Perssons tid har svenska folket större förtroende för en S-ledare än för Moderatledaren.

Stefan Löfven får snittbetyget 3,44 och Fredrik Reinfeldt 3,23 när svenska folket får betygsätta från 1 till 5.

- Löfvens stora styrka är att han väcker så lite antipatier och att han därmed inger förtroende i alla demografiska skikt av befolkningen, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

Tappar mest hos kvinnorna

Mest tappar statsministern hos kvinnorna, visar undersökningen.

- Vi tar läget på allvar, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson när han får se de färska siffrorna från Demoskop.

Tillsammans med Moderaternas strateg Per Schlingmann har han just presenterat partiets strategi inför valet 2014.

- Vi måste jobba hårdare, konstaterar han.

På frågan om vad Fredrik Reinfeldt själv behöver göra blir svaret:

- Det är ett lagarbete.

Expressen och Demoskop ställde också frågan: Tror du att Fredrik Reinfeldt har tröttnat på jobbet som statsminister?

Nästan fyra av tio svenskar - 38 procent - tror det.

Bottenbetyg för Lööf

- Det talas allt oftare om att Fredrik Reinfeldt inte längre är lika engagerad som tidigare och att initiativen från statsministern är få, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

Men bland de egna väljarna har han ett starkare stöd. Bara 15 procent av dem tror att han har tröttnat.

Pressen är nu stor på stats­ministern och de övriga alliansledarna att bryta opinionsläget. I flera mätningar på senare tid har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet haft egen majoritet tillsammans.

Samtidigt visar den nya förtroendemätningen att Centerpartiets partiledare Annie Lööf får ett bottenbetyg av svenska folket. Betyget 2,39 är näst sämst av alla partiledare. Bara Sverige­demokraternas Jimmie Åkesson får ett sämre betyg, 1,70.

"Klart att det är viktigt"

Enligt vad Expressen erfar kommer Moderatledaren Fredrik Reinfeldt att presentera en konkret nyhet i samband med en pressträff i eftermiddag. Nyheten kommer också att dominera i hans tal i Almedalen i kväll.

- Det handlar inte om några nya satsningar i pengar, det är en nyhet som kräver sin förklaring, säger en källa i partiet.

Socialdemokraternas parti­sekreterare Carin Jämtin, som anlände till Gotland under gårdagen, säger så här om den nya förtroendemätningen:

- Det är klart att det är trevligt, och jag hoppas att det är ett bevis på att människor ser att Stefan Löfven är en stor förespråkare för företagare och fler jobb. Men det är en mätning, och långt kvar till valet.

Hur viktigt menar du att det är att partiledaren har stort förtroende?

- Det räcker inte bara med det, man måste ha politik också. Men det är klart att det är viktigt.

Två glädjeämnen för Reinfeldt

Demoskops undersökning må vara en kalldusch för Fredrik Reinfeldt, men när han håller sitt tal i Almedalen kan han samtidigt glädja sig åt två andra opinionsundersökningar som presenterades på tisdagen.

Enligt Novus senaste väljarbarometer, som beställts av TV4 Nyheterna, ökar Moderaterna med 1,2 procentenheter jämfört med föregående månad och skulle få stöd av 29,5 procent av väljarkåren om det vore val i dag. Samtidigt backar Socialdemokraterna med 2,8 procentenheter till 33,8 procent.

Det rödgröna blocket leder i Novus undersökning med 48,9 procent mot alliansens 44,1 – men skillnaden mellan blocken har minskat.

Och Fredrik Reinfeldt själv är fortfarande den person som väljarna helst ser som statsminister efter nästa val.

46 procent säger att de vill se statsminister Fredrik Reinfeldt också som nästa statsminister. 39 procent föredrar S-ledaren Stefan Löven, visar en enkät av Sifo  som presenteras i Svenska Dagbladet.

Så gjordes undersökningen

Fråga: "Hur stort förtroende har du för ...?"

Undersökningsperiod: 26-29 juni 2012.

Metod: Demoskop - online­panelen.

Antal tillfrågade: 2 235.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Resultaten har vägs med ­avseende på kön, ålder och partisympatier.

Staplarna visar vilket snittbetyg riksdagspartiernas ledare får i den opinionsundersökning som Demoskop gjort tillsammans med Expressen. Frågan som ställdes ” Hur stort förtroende har du för ...?” där de fick sätta betyg 1 till 5.

Stefan Löfven, S 3,44

Fredrik Reinfeldt, M 3,23

ÖVRIGA PARTILEDARBETYG:

H Gustav Fridolin, MP 3,01

H Jonas Sjöstedt, V 2,73

H Åsa Romson, MP 2,68

H Jan Björklund, FP 2,65

H Göran Hägglund, KD 2,54

H Annie Lööf, C 2,39

H Jimmie Åkesson, SD 1,70

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.