Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

För flickorna har helvetet bara börjat

Sodaba som sitter på golvet hemma hos sin pappa. Efter att ha blivit misshandlad, använts som hushållerska och inte fått gå i skolan vill hon skiljas. Men det går inte.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

UNDER BURKAN. Genom att ta tolvåriga Nehals oskuld sjönk hennes hemgift med över 53 000 kronor. Svärmor beslutade och band fast henne. 

Elvaåriga Sayha blev våldtagen i två månader av sin morfar. Och Sodaba såldes till en släkting när hon var 14. 

För dessa flickor har verkligheten precis börjat. 

För tioåriga Afsana är den redan över. 

AFSANA ringde larmnumret

Det är sensommar i Afghanistan. Luften är varm och luktar kloak. Hästkärror tränger sig mellan fruktförsäljare, gula taxis, oväxlade herrcyklar, vedstaplar, blå burkor, skrotfärdiga bilar, vita minibussar. 

Tioåriga Afsana är skadad och vill ha hjälp. Hon ringer larmnumret och berättar för polisen: ”Pappa slår mig.”

Polisen hämtar pappan. 

Två dagar senare betalar han en muta till en polis och släpps fri. Han går hem, tar fram en kniv och halshugger Afsana.

– Han skar av hennes huvud. 

Det förtydligar den kvinnliga advokaten som handlägger ärendet. Hon är anonymiserad eftersom att yrket som försvarsadvokat för kvinnor är förenat med livsfara. Utvecklingen går dessutom åt fel håll – hotet och våldet mot kvinnor ökar.

– Den här månaden har vi på det här kontoret haft tre mord, 81 misshandelsfall, åtta försök till misshandel, två självskador och åtta självmord. Kvinnor som ätit råttgift och hängt sig. Och månaden är inte ens slut än. 

Hon bläddrar i almanackan:

– Det har bara gått tre veckor av september. 

 

Samtidigt har tre kvinnoorganisationer i staden fått stänga eftersom de saknar finansiering. Sedan 2014 har det ekonomiska stödet minskat. 

Rättssystemet beskriver försvarsadvokaten som korrupt och icke fungerande. Flickor och kvinnor har svårt att vinna över män i rättegångar. 

Afsanas pappa hävdar att det var han som försvarade sig – mot att dottern kränkte hans heder. 

Hon fick inte tala illa om honom.  

Afghanistan är det farligaste landet i världen för kvinnor.  87 procent av kvinnorna är utsatta för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld, enligt FN. Samtidigt har de väldigt svårt att fly. Majoriteten får inte gå ut utan en manlig släktings tillstånd och de har inga egna pengar.

I en serie reportage berättar afghanska kvinnor för Expressens Magda Gad och Niclas Hammarström om sin vardag med misshandel, våldtäkter, barnäktenskap, incest och hedersmord.

SAYHA blev lämnad ensam med morfar

Inte heller Sayhas morfar tycker att han har gjort något fel. 

Han sitter häktad efter att hans fru kom hem och såg vad han gjorde mot deras elvaåriga barnbarn. 

Sayha har på sig sin röda klänning. Den är sydd i två tunna lager och fållad med guldkanter. De mjuka byxorna har samma röda färg som klänningen. Sjalen guldmönstrad med fransar. 

Med korta steg går hon in på åklagarkontoret. Plastsandalerna är större än fötterna. Armarna och benen tunnare än hennes ålder. 

Alla i korridoren är längre än hon. 

Hon får gå in i ett stort rum och sätta sig på en pinnstol mellan två män i snurrstolar av läder. Skjortorna är strukna med pressveck längs ärmarna. Skrivborden glanslackerade av massivt trä med utsirade detaljer. 

Försiktigt lägger Sayha sina händer i knät och tittar ner i parkettgolvet. 

Hennes pappa är död. När hennes mamma blev omgift fick hon inte ta med sig Sayha, som med sina elva år är yngst och den enda av de sex döttrarna som inte hade hunnit bli bortgift. 

Mamman lämnade därför Sayha hos mormor och morfar. 

Men mormor blev slagen av morfar och flyttades till en kvinnojour. Då blev Sayha ensam med morfar.

I två månader var mormor borta. 

När hon kom tillbaka hem berättade Sayha att morfar hållit henne inlåst och våldtagit henne. 

Nehal bands fast av svärmor och våldtogs.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Nehals svärmor drog ut hennes naglar

Ett sjukhus i staden har precis fått in 14-åriga Nehal för ett återbesök. Hon håller ihop sin mörkblå chador högt uppe vid halsen. Den är strödd med vita prickar, som en stjärnhimmel. 

En himmel långt bort från hennes helvete. 

Bredvid på golvet i det gröna rummet sitter hennes mamma med tunga anletsdrag och ögonpåsar.   

Nehal grinar så läpparna dras isär och pannan dras ihop. Hon har fått raka bort hår och opererat huvudet. Naglarna räcker bara upp till halva nagelbäddarna. 

Tårarna fastnar i ögonfransarna. Mamman bönar:

– Jag är så trött på allt det här, visa det som har hänt oss för hela världen, visa det i Afghanistan också. 

De bodde grannar med en familj som föreslog att Nehal, som då var tolv, skulle bortlovas till en 35-årig släkting till dem som bodde i en annan by. De föreslog att de skulle vara förlovade i fem år och sedan gifta sig. 

Priset för hennes hemgift sattes till 500 000 afghanis, drygt 59 000 kronor. När de hade kommit överens sa grannarna att flickan måste åka till mannen för att han skulle få se vem han var förlovad med.  

Pappan behövde arbeta så mamman reste dit med Nehal. Det tog 18 timmar. När de kom fram tilläts de inte lämna huset, som var fullt av vapen. 

Efter en vecka sa mamman att hon hade saker att ta hand om hemma. Direkt efter att hon lämnade började övergreppen. 

Nehal minns att klockan var ett på dagen:

– Min svärmor sa åt sin son att han skulle våldta mig. Hon sa att de inte skulle betala 500 000 afghanis i hemgift. De band fast mina händer, knöt en sjal över min mun och våldtog mig. 

Svärmor var kvar i rummet när sonen våldtog Nehal. 

– Jag skrek och ropade och sa att det här är väldigt dåligt för oss och att alla kommer skratta åt oss, men de hade sex med mig med tvång och jag fick inte åka hem till min mammas hus. 

Flickor slutar skolan när de får sin mens

Amnesty anger att 87 procent av kvinnorna inte kan läsa eller skriva och att 70-80 procent är utsatta för tvångsäktenskap, många före 16 års ålder, med hänvisning till en undersökning gjord av Thomson Reuters Foundation. 

 

Enligt en FN-rapport från 2016 gifter sig över hälften av alla afghanska flickor före 19 års ålder, varav 40 procent av dessa är mellan 10-13 år. 

UNDP anger att 69 procent av befolkningen över 15 år inte kan läsa eller skriva. 

 

Trots omfattande insatser som har gjort för att flickor ska gå i skola, uppskattar Human Rights Watch att två tredjedelar av Afghanistans flickor inte går i skola. Många slutar också när de får sin menstruation. 

 

Fotnot: Regeringen i Afghanistan har inte kontroll över hela landet och statistik som tas fram av regeringen och organisationer kan skilja sig sinsemellan och kan inte tas som exakt. 

Efter två månader började tolvåringens mage växa. Hon hölls då i ett stall med hästar och hundar, mannen kom och våldtog henne två gånger per dag och svärmor drog ut hennes naglar.  

Oäkta barn får inte födas. Äktenskapet behövde därför fullföljas – men till ett mycket lägre pris, eftersom att Nehal inte längre var oskuld. 

Istället för 500 000 afghanis fick Nehals familj 50 000 afghanis, knappt

6 000 kronor. 

Nehals värde hade sjunkit med över

53 000 kronor. 

När hon var höggravid sa hennes svärmor åt henne att gå upp på taket och skotta snö. 

Svärmodern kom efter och puttade ner henne. 

Efter fem dagar på sjukhuset förlorade Nehal barnet. Hon har permanenta skador i huvudet och ryggen. 

Nu vill hon skilja sig och bo med mamma – men rätten godkänner inte det. 

– De anklagar mig för att ha förlorat oskulden före äktenskapet. Min svärfamilj anklagar mig också för att ha stulit deras barn. De tror inte på att jag inte har barnet. De ringer och hotar oss.

Nehal gråter så att det stänker: 

– Jag har sagt till rättegången att de får döda mig i stället för att skicka tillbaka mig dit.

Den 35-åriga mannen har sedan detta hände gift sig med två till barnfruar. 

Sodaba såldes till en man som misshandlade henne när hon var 14 år. Hon kunde inte säga nej till äktenskapet. ”Pappa skulle slå mig om jag skulle säga det till honom.”Foto: Niclas Hammarström

SOBADA blev såld 

Sodaba står i hallen och välkomnar in till sina föräldrars hus. Golven pryds av röda mattor. I vardagsrummet ligger sittkuddar. Nedre delarna av de vita väggarna är brunmarmorerat kaklade. Vägguret tickar. I bokhyllan står termosar och sockerskålar. Hennes lillasystrar leker i färgglada klänningar. Sodaba är täckt i svarta tyger. 

Hennes pappa, Aminullah, 43 år och rörmokare, har skäggstubb och en mörk hårman.   Han rör sig hetsigt, kliar sig i ansiktet.

– Jag vill inte vara ett problem för min pappa för han är fattig, börjar Sodaba berätta. 

Hon säger att hon är 16 år. 

Belevat bjuder hon oss gäster att sitta ned, som om hon vore en fru. Det är hon också. Men hon har bett att få flytta från sin man – en släkting till hennes pappa. 

– När jag frågade om jag fick gå i skolan sa han nej och slog mig. Efter att pappa tog hem mig gifte han sig med en annan.

Pappan vill nu att hon går tillbaka till mannen. Hans argument är att de fick 32 000 kronor i hemgift, men att han köpte kyl, möbler och tv till deras hem som kostade mer än så – och att de alltså skulle göra en förlustaffär om hon skiljer sig. 

Och han vill inte ha henne hemma:

– Du måste gifta bort dina döttrar med någon. Jag måste gifta bort henne. Jag kan inte ha henne här för evigt. 

Sodaba vågar inte säga emot. Artigt säger hon: 

– Det är okej för mig att gå tillbaka till honom om han skriver på ett papper om att han inte ska slå mig igen och att jag inte behöver bo i samma rum som den andra frun. 

Den frun är mannens brors svägerska – två bröder gifta med två systrar. Hon är tolv år. 

När Sodaba giftes bort med mannen var hon 14 år. Pappan hävdar att det bara rörde sig om en förlovning – att de hade gjort upp om att hon skulle få gå klart i skolan och att äktenskapet skulle gå igenom först fem år senare, men att svärsonens pappa kom och sa att han var hjärtsjuk och krävde tidigare bröllop för att han ville se sin son gifta sig innan han dog. 

 

TV: Se Sodaba berätta själv

Sodaba frågar sin pappa om hon får gå till ett advokatkontor dagen efter och ge en till intervju. Han säger ja. 

Utanför hemmet och i sällskap av sin kvinnliga advokat vågar Sodaba ta av sig de svarta tygerna – och berätta hela sanningen. 

Att hon inte är 16, utan 15 år. 

Att det aldrig fanns någon femårsplan. 

Att hon blev såld. 

– Min mans familj kom till vårt hus när jag var i skolan. De erbjöd min pappa 3 500 amerikanska dollar. Jag hade ingen aning om att de tänkte gifta bort mig, jag var väldigt ung och förstod inte vad det innebar att ha en man.  

Hon kunde inte säga nej till att gifta sig: 

– Pappa skulle slå mig om jag skulle säga det till honom. 

Bröllopsfesten urartade i slagsmål mellan familjerna. Oavsett om hon är hos sina föräldrar eller svärföräldrar är det slagsmål. Hon blev slagen av både sin man, sin svärfar och sin svärmor.

– De slog mig alltid. Min svärmor sa att de hade köpt mig och att de inte kunde låta mig gå i skolan för vem skulle då jobba hemma hos dem. Jag gick i sjuan då. Nu är jag inget barn längre. Jag vill ha min skilsmässa.

FOTNOT: Nehal, Sayha och Afsana heter egentligen något annat.

 

Magda Gad och Niclas Hammarström på plats i Afghanistan

Fler reportage i serien

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.