Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"För en gång skull har rättvisan segrat"

"Han var rejält stökig. För en gång skull har rättvisan segrat", kommenterar Leif GW Persson Svea hovrätts dom om batongslagen mot den berusade mannen. Foto: Ylwa Yngvesson

Poliskvinnan dömdes i tingsrätten till villkorlig dom för misshandel

Nu frikänns hon i hovrätten.

Polisprofessor Leif GW Persson berömmer Svea hovrätts frikännande dom:

– Han var rejält stökig. För en gång skull har rättvisan segrat, säger han.

Leif GW Persson har följt utredningen mot den kvinnliga polis, som dömdes för misshandel efter det uppmärksammade ingripandet i somras. Han har även sett den privata film, som åklagaren åberopade som bevisning mot kvinnan.

I filmen ser man hur kvinnan låter sin tjänstehund attackera och bita mannen samtidigt som hon utdelar tretton slag med sin batong.

Men Svea hovrätt tycker inte att kvinnan misshandlat mannen, vilket Stockholms tingsrätt tyckte. I stället frikänns kvinnan helt av hovrätten då hon hade nödvärnsrätt, som det står i domskälen

Leif GW Persson tycker att hovrättens resonemang och frikännande dom är bra:

– Det har jag inga problem med. Hon skulle aldrig ha behövt göra det där ingripandet själv. Den förra domen var minst sagt konstig. Hon dömdes ju för misshandel, då skulle hon ju haft uppsåt att spöa upp honom, det verkar väl inte särkskilt rimligt.

Medger att ingripandet gick snett

Leif GW Persson medger att ingripandet gick snett från början till slut, men att det hade att göra med att mannen uppträdde hotfullt och att kvinnan var själv på platsen. Det skulle hon inte ha varit, menar han.

– Jag har sett bättre polisingripanden, förvisso, säger han. Men när brukar de vara riktigt dåliga? Jo, när de är ensamma och inte har någon back up. Piketen hade buntat ihop den där snubben på två sekunder, han var ju rejält stökig. Nej, för en gång skull har rättvisan segrat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!