Fond startas för stämda fildelare

Publicerad
Uppdaterad
Nu startas en ny fond för stämda fildelare.
Fonden ska stötta den som får sitt namn utlämnat enligt Ipredlagen.
- Det minsta vi kan göra är att låta folk ha råd att få saken prövad i domstol på ett rättssäkert sätt, säger riksdagsmannen Lage Rahm (MP).
Bakom fonden står förutom Lage Rahm även Grön ungdoms språkrör Maria Ferm och Pirate Bay-dömde Peter Sunde.
Tanken är ett ekonomiskt skyddsnät för fildelare som dras inför rätta.

"Behöver prövas"

Med hjälp av Ipred-lagen kan till exempel skivbolag begära ut fildelares namn. Om den anklagade nekar kan företaget stämma i domstolen.
– Vi menar att den här lagen behöver prövas i rätten och det är viktigt att det görs på ett rättssäkert sätt. Eftersom det blir en civilrättslig process är det inte säkert att folk har råd att betala advokat och rättegångskostnaderna, säger miljöpartisten Lage Rahm.
Utan bidrag finns risk att oskyldiga hellre betalar den ersättning bolaget kräver än att neka och ge sig in i en rättsprocess som kan bli dyrare, menar Rahm.

Kan söka bidrag

Alla som fått sitt namn utlämnad ska kunna söka bidrag från fonden. Enligt Rahm kan föreningen bakom fonden även söka upp personer som är i behov av hjälp.
Däremot kommer fonden inte att bekosta eventuella skadestånd.
– Jag kommer själv att skänka ett antal tusen till fonden och räknar med att fler kommer att göra det. Jag tror att många är upprörda över lagstiftningen.

Rättelse: I en tidigare version hade en bokstav i partiförkortningen fallit bort. Lage Rahm tillhör miljöpartiet (MP).

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag