Föll för samma styckmördare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kroppsdelarna efter den styckmördade Björn Habolin hittades i våras på två platser i centrala Stockholm. Polisen misstänker nu att en 48-årig och en 30-årig man ligger bakom dådet. Männen är redan, tillsammans med en rysk kvinna, åtalade för inblandning i tortyren och mordet på en direktör i Gnesta.
Foto: LARSSON ROGER

Det mystiska styckmordet på Björn Habolin, 46, kan vara på väg att lösas.

Expressen kan nu avslöja att polisen misstänker att dådet utfördes av Gnestadirektörens mördare.

I deras lägenhet på Högbergsgatan i Stockholm har viktiga fynd gjorts.

Utredningen om mordet på Björn Habolin har tagit ny fart - på grund av mordet på Gnestadirektören. - Det ser lovande ut, säger en källa. Den 30 mars i år upptäckte en man ett välförpackat paket på isen under Centralbron vid Slussen i Stockholm. I paketet låg flera delar från ett styckad människa, bland annat huvudet.

Fler likdelar

 Polisen trodde först att den döde var en kvinna, men efter några dagar upptäckte utredarna att det i själva verket var en man. Den 10 april hittades sedan en väl tillsluten sportbag i vattnet vid Danvikstull. I väskan fanns ytterligare likdelar.

Hjälp av tandkort

 Experter konstaterade att styckningen utförts mycket professionellt. Med hjälp av tandkort kunde polisen till slut fastställa identiteten på den styckmördade - Björn Habolin. Björn Habolin bodde i perioder på Högbergsgatan i Stockholm. I samma fastighet bodde också de båda män - en 48-årig antikhandlare och dennes 30-årige inneboende - som åtalats för Gnestamordet.

Blod i badkaret

 Männens lägenhet har upprepade gånger undersökts av tekniker och kriminalsökhundar. Hundarna har då gjort markeringar på flera platser. Med hjälp av kemikalier har polisen hittat en riklig förekomst av människoblod i det välstädade badrummet, framför allt i badkaret.

Söker kärn-DNA

 Blodet kommer inte från den mördade Gnestadirektören - utan misstänks komma från styckningen av Björn Habolin. - Problemet är att kemikalierna gjort så att det inte går att få fram DNA ur blodfynden, säger en källa. Däremot försöker nu Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) få fram så kallad kärn-DNA. Enligt uppgifter till Expressen finns det en rad andra omständigheter som tyder på att de båda männen har med mordet på Björn Habolin att göra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.