Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkrättsexperten: "Det här är historiskt"

Foto: Tommy Pedersen

Den fällande folkmordsdomen mot den 54-årige mannen är både historisk och ett viktigt svenskt bidrag, enligt folkrättsexperten Mark Klamberg.

– Det här är den mest allvarliga brottslighet som har prövats i en svensk domstol, därför är det historiskt. Den är också viktig eftersom den visar att Sverige bidrar till att den här typen av brott lagförs, säger Klamberg efter folkmordsdomen.

Mark Klamberg är gästlektor och doktor i folkrätt vid Stockholms universitet. Han menar att rättegången framför allt innebar två svårigheter.

– Händelserna skedde för nästan 20 år sedan och den stora utmaningen för åklagaren var att visa att mannen överhuvudtaget var där, säger han.

Vittnen kände till mannen

Bevisningen bygger enbart på vittnesuppgifter men åklagaren lyckades trots det bevisa att mannen verkligen varit närvarande vid händelserna.

– En del av vittnena har känt till vem personen är innan händelserna och det stärker upp det hela. Hade vittnena inte sett honom innan och vetat vem han var hade det varit svårare.

Påverkan från rwandiska myndigheter

En annan svårighet var att försvaret hävdat att vittnena påverkats av rwandiska myndigheter. Den åtalade och hans försvarsadvokater har påstått att den rwandiska regimen fabricerat utredningen och felaktigt anklagat mannen för delaktighet i folkmordet bland annat på grund av att han tillhör folkgruppen hutu. Hutu är den folkgrupp som de extremister som ledde folkmordet tillhörde.

– Ledande personer som styr Rwanda tillhör folkgruppen tutsier som var de som utsattes för folkmordet. Det finns en motsättning och det har försvaret spelat på.

Att det trots svårigheterna blev en fällande dom är en stor framgång för åklagarsidan, menar Mark Klamberg.

– Det är en framgång att de lyckats få hem det, det är ett komplicerat mål. Om det funnits frågetecken kring om svenskt rättsväsende klarar av den här typen av mål så är det visat att det gör det.