Johan Pehrson, folkpartiet. Foto: Mikael Sjöberg
Johan Pehrson, folkpartiet. Foto: Mikael Sjöberg

Folkpartist till hårt angrepp mot NA-kritiker

Publicerad
Uppdaterad
ÖREBRO. Riksdagsledamoten och örebroaren Johan Pehrson går i dag ut och ger sitt fulla stöd till Nerikes Allehanda efter publiceringen av Muhammedteckningen.
Folkpartisten har också en uppmaning till alla som tycker annorlunda.
- De som har en annan uppfattning kanske ska fundera på att flytta, säger Pehrson till NA.
Morgontidingen har gjort en enkät bland riksdagsledamöter från länet, en från varje parti, med anledning av den heta debatten efter publiceringen.
Samtliga politiker är överens om att NA inte gjort något fel och att det är viktigt att värna om yttrandefriheten.
– Man ska inte kränka någon grupp men man måste ha distans till religiösa personer oavsett om det är Buddha, Muhammed, en kung eller elefantguden. Kränkning är något helt annat, att systematiskt klandra en viss religion, menar Pehrson som dock väljer att gå ett steg längre än sina kollegor i enkäten.

"Ett fritt land"

På frågan om NA:s chefredaktör Ulf Johansson borde be om ursäkt svarar Pehrson:
– Absolut inte. Jag har följt hans kommentarer i radio och han har förklarat sin ståndpunkt på ett utmärkt sätt. Vi lever i ett fritt land och den här publiceringen är inom toleransens gränser. De som har en annan uppfattning kanske ska fundera på att flytta.
Pehrson säger till Orebro.expressen.se att han är rätt citerad.
– Men det är ett komprimerat utdrag från ett långt samtal. Yttrandefrihet och pressfrihet är fundament i den svenska demokratin, och det tänker jag aldrig kompromissa med, förklarar Pehrson.

Inga reaktioner

Du är inte rädd för hur ditt uttalande ska uppfattas bland muslimer i Sverige?
– Jag har inte fått några reaktioner i dag. I Sverige står vi för vår demokrati, och tycker man inte om det så kanske man ska ta sig en fundering, oavsett om man är invandrare eller har bott i Sverige i tid och evighet.
Samtidigt uppmanar Pehrson kritikerna att fortsätta protestera mot Muhammedteckningen.
– Självklart har de rätt att kritisera publiceringen. Självklart ska de demonstrera, jag slåss ju för deras rättigheter att få göra det.

Nya demonstrationer

På fredagen väntas också nya demontrationer utanför NA:s redaktion.
Den här gången är det Islamiska kulturcentret som vill vädra sitt missnöje.
Samtidigt planerar Liberala ungdomsförbundet en motaktion för att visa sitt stöd till NA.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag