”Allra viktigast är att den som kommer till Sverige snabbt lär sig svenska och kommer in på arbetsmarknaden”, skriver Folkpartiets tre ministrar Jan Björklund, Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni på DN Debatt.
”Allra viktigast är att den som kommer till Sverige snabbt lär sig svenska och kommer in på arbetsmarknaden”, skriver Folkpartiets tre ministrar Jan Björklund, Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni på DN Debatt.

Folkpartiet vill skärpa kraven på invandrare

Publicerad

Folkpartiet vill att kunskaper i svenska blir krav för medborgarskap.

I dag presenterade Jan Björklund, Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni ett integrationspolitiskt program som skärper kraven på invandrare.

Centerpartiet är kritiskt.

– Vi kommer att få mycket svårt att ställa oss bakom det här, säger Fredrick Federley (C), integrationspolitisk talesman.

Folkpartiet konstaterar att språket är en nyckelfråga och integrationen är en av Sveriges viktigaste samhällsutmaningar. Enligt ministrarna har endast 50 procent av de som kommer som flyktingar skyddsbehövande och deras anhöriga, arbete efter sju år. "Det är ett alldeles för dåligt resultat", fastslår de på DN Debatt.

Som lösning på problemet vill Folkpartiet bland annat införa ett språkkrav för medborgarskap och mer fokus på individualiserad undervisning i svenska med inriktning på jobb.

Vill ha aktivitetskrav

Partiet tycker också att det behövs ett aktivitetskrav för den som har arbetsförmåga men är beroende av försörjningsstöd. Aktiviteten ska motsvara ett heltidsarbete och varje kommun måste ansvara för detta, för att få in människor på arbetsmarknaden.

Vidare vill partiet avskaffa den retroaktiva föräldrapenningen så att utrikes födda kvinnor inte hindras från att studera svenska och delta i arbetsförberedande insatser. De vill också slopa eller minska bidraget till nyanlända som tackar nej till arbete, oavsett var i landet jobbet finns. Större krav ställs också på Arbetsförmedlingen att anordna yrkespraktik för nyanlända.

Kritik från Centern

Centerpartiet är kritiskt och anser att jobblinjen ska gälla "alla och lika".

- Jag tror inte att invandrare behöver några andra regler än vi som redan är etablerade på arbetsmarknaden, Fredrick Federley, till TT.

Han håller med om att föräldraförsäkringen har inlåsningseffekter, men tycker inte att avtrappningen ska gälla bara för vissa.

– Då måste de gälla oss alla. Föräldraförsäkringen är till för att möjliggöra bra anknytning mellan föräldrar och barn de första åren. Många dagar som tas ut senare är ju egentligen semesterdagar under sommarlovet.

Språkkravet för medborgarskap har presenterats tidigare och Centern har varit emot det sedan tidigare.

– Effekten av det är att människor som har lägre utbildningsnivå i kombination med högre ålder aldrig kommer att bli svenska medborgare, säger Federley.

Moderaterna välkomnar

Kristdemokraterna är också kritiska till flera punkter på programmet, bland annat förslaget som gäller föräldraförsäkring.

– Det handlar återigen om frågan om våra lagar och regler ska gälla för alla, eller om det ska det vara särskilda regler för människor från andra länder. Det kräver en noga fundering över vilket samhälle vi vill ha i så fall, säger Penilla Gunther, integrationspolitisk talesperson, till TT.

Moderaternas integrationspolitiske talesperson Hanif Bali välkomnar i stort Folkpartiets förslag och tycker det är bra att de talar om integrationspolitik som en del av den ekonomiska politiken.

– Vi måste komma bort från att diskutera slöjförbud eller om falafel är bra eller dåligt, säger han, till TT.

Till skillnad från Centern tycker han inte att kraven innebär en särbehandling av invandrare.

- Jag tycker inte att motprestation för att få bidrag är att särbehandla. Du måste ta jobb för att få a-kassa, säger han.

Han är dock tveksam till språkkrav för medborgarskap, men säger att om FP kan ta fram bevis för att det fungerar så är han öppen för att diskutera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag