Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Folkpartiet vill höja Palestinas status

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jan Björklund.
Foto: Anders Wiklund / Scanpix

STOCKHOLM. Folkpartiet kan nu tänka sig att medverka till att Palestinas status i FN uppgraderas. Partiet vill att Sverige ger Palestina permanent observatörstatus i FN, men utan rösträtt.

– Att ge president Abbas det erkännandet för de fredsansträngningar han gör är en lämplig markering från världssamfundet, säger Folkpartiledaren Jan Björklund till TT.

Däremot är FP inte berett att erkänna Palestina som fullvärdig nation förrän hela Palestina, inkluderande Västbanken och Gaza, gemensamt erkänner Israels rätt att existera.

"Finns två stater"

Sverige har sedan lång tid tillbaka tre kriterier för att erkänna en stat, det ska finnas ett land, en regering som representerar folket och kontroll över gränserna. Däremot ställs inga krav på att man ska erkänna ockupanten.

– Det finns ingen palestinsk stat i folkrättslig mening i dag. En förutsättning för det är i praktiken att Hamas ger upp våldsanvändningen och sätter sig för att förhandla. Och i det ögonblicket har vi ju en fredsuppgörelse, och då finns det två stater. Det är väl egentligen två sätt att uttrycka samma sak, säger Björklund.

I förra veckan ville utrikesminister Carl Bildt (M) inte säga hur Sverige kommer att ställa sig till den resolution som väntas komma upp i FN inom kort. Tvärtom uttryckte han farhågor för att tidpunkten var olämplig.

– Regeringen kan slutligen ta ställning först när vi ser resolutionstexten, och vårt ställningstagande underlättar att komma överens, säger Jan Björklund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.