Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkpartiet lovar miljarder till försvaret

Foto: /All Over Press

FÖRSVAR. Medan regeringen vill höja försvarsanslagen med 6,2 miljarder och Moderaterna med 10 miljarder kräver Folkpartiet att de höjs med 17 miljarder för perioden 2016–2020.

– Om man lägger mindre, eller betydligt mindre, tvingas försvaret till nedskärningar, säger FP-ledaren Jan Björklund till Dagens Nyheter.

Redan i vårbudgeten vill FP lägga på en miljard. Därefter två miljarder för 2016, tre miljarder för 2017 och ytterligare fyra miljarder per år 2018–2020. Därmed står FP långt ifrån M som vill skjuta till 10 miljarder för hela femårsperioden.

– Vi hade väl en ambition att lägga ett gemensamt förslag, men vi har också mellan allianspartierna olika ambitionsnivå, säger Björklund.

Kristdemokraterna och Centern vill ännu inte precisera någon nivå för anslagen. Försvarsförhandlingarna mellan Alliansen och regeringen fortsätter i dag.