Folkpartiet hoppar av försvarsförhandlingar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Folkpartiledaren Jan Björklund.
Foto: Izabelle Nordfjell
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Foto: Lisa Mattisson Exp
Jas Gripen.
Foto: Patrik C Österberg All Over Pre

Förhandlingarna om försvarsbudgeten har pågått dag och natt den senaste tiden.

Men partierna är långt ifrån överens.

I stället meddelar nu Folkpartiet – som kräver att Försvarsmakten ska få 17 miljarder kronor i anslag – att de lämnar förhandlingarna, vilket SVT först rapporterade om.

– Det jag såg tona fram var någonting som jag ändå kände att jag inte kunde ta ansvar för, säger Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Folkpartiet.

Allianspartierna har sedan länge varit överens om att försvaret bör få ökade tillslag som överstiger de 6,2 miljarder, för de kommande fem åren, som regeringen propsat för. Man har även drivit frågan om en utredning gällande ett framtida Natomedlemskap. Ståndpunkter som man har tagit med sig in i försvarsförhandlingarna med regeringen.

Däremot har man inte, inom alliansen, kunnat enas om exakt hur mycket som bör skjutas till, rapporterar SVT.

Djupt oroande

Folkpartiet kräver 17 miljarder att jämföra med Moderaternas förslag på 10 under samma tidsspann. Fp:s förslag ligger dock i linje med de krav som ställts från Försvarsmakten, som räknat med att man behöver omkring 17,5 miljarder för den kommande försvarsbeslutsperioden, skriver SVT.

Någon spricka kan man däremot inte tala om, säger Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Folkpartiet, till Expressen. Samtidigt som han inte uppskattar att Moderaterna gått ut och aviserat sin mer blygsamma hållning, ett tillvägagångssätt som "inte underlättat för alliansen att samverka".

– Man kan säga så här: även om Fp och Moderaterna haft olika idéer om vilken ekonomi som behövdes så har vi i alla fall kommit från samma håll gentemot regeringssidan. Så tillvida har vi dragit åt samma håll, att de måste höja sitt anslag väsentligt, säger han.

Folkpartiets ledare Jan Björklund höjer i samma veva ett varningens finger i sin intervju med SVT – och pekar på Rysslands mer offensiva positionering militärt, som han finner djupt oroande. Tendenser som han upplever står i kontrast till den svenska försvarsförmågan som rustats ner under en 25-årsperiod.

Dömer ut regeringen

En hållning som även delas av Widman:

– Normalt sett så är alla inställda på att komma överens, men som omvärldsläget ser ut just nu handlar det inte bara om att komma överens – utan även om att komma överens om ett vettigt innehåll, säger han.

Han dömer även ut regerings förmåga till att närma sig oppositionspartierna. Enligt Widman har försvaret under en längre tid försökt göra de styrande politikerna uppmärksamma på att det saknas omkring fyra miljarder årligen i budgeten, något som bör lyssnas till menar han.

– Det här är ett påstående som Riksrevisionen vidimerat, de håller med om detta. Det är klart att om vi landar i närheten av regeringens bud, då handlar det om en dryg miljard som ersätts i det här strukturella underskottet. Då blir naturligtvis konsekvensen att nedmonteringen av det svenska försvaret kommer att fortsätta, säger han.

Skulle varit färdiga

SVT konstaterar att förhandlingarna pågått dagligen de senaste dagarna, trots att de i själva verket skulle ha varit färdiga redan i torsdags, förra veckan. Men från regeringens håll hoppas man fortfarande på att lämna in en proposition till riksdagen den 24 april, trots de havererade samtalen.

Folkpartiet, däremot, målar upp en betydligt dystrare bild och menar att man inte gjort några framsteg alls.

– Det har varit otroligt mycket vattentrampande och det är väl först nu man kunna bli varse på vilken nivå de olika kontrahenterna funderat kring, och då blir också de här avstånden uppenbara, säger Allan Widman.

Försvarsminister Peter Hultqvist hälsar via sin presskontakt att han inte ger några kommentarer förrän förhandlingarna är klara. Expressen har även sökt statsminister Stefan Löfven.

Bud i förhandlingarna

Försvarsmakten vill ha fyra miljarder kronor mer årligen.

FP vill satsa 3,4 miljarder kronor per år.

M vill satsa 2 miljarder kronor per år.

Regeringen har föreslagit 1,2 miljarder kronor mer årligen.

KD vill ha "rejält" höjda anslag, men inte preciserat någon siffra.

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.