Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Folkpartiet föreslår lag om samtycke

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jens L'Estrade

VÄSTERÅS. Sex utan samtycke ska vara straffbart.

Det beslutade i dag FP:s landsmöte - som gick längre än partistyrelsen i frågan.

– Det innebär att ett nej från en flicka eller kvinna till sex ska räknas som ett nej, säger partiledaren Jan Björklund.

Folkpartiets partiledning har velat införa en lag om samtycke i sexualbrottslagstiftningen. Det sade landsmötet ja till - och gick dessutom steget längre än ledningen.

Ett tillägg om att en person ska kunna dömas om personen "borde ha förstått att samtycke inte förelegat" lades till. Anna Mårtensson, som är rättspolitisk talesperson för Liberala kvinnor, jämför det med skillnaden mellan häleri och "häleriförseelse" .

– Om du köper något som var stulet, och förstod att det var stulet, då döms du för häleri. Det är ett allvarligare brott med högre straffskala. Om du inte förstod men borde ha förstått så döms du till häleriförseelse. Det är en lägre rubricering och ett lägre straffvärde.

– Det som partistyrelsen föreslog är ett nytt brott där det räcker med att man har haft sex med någon utan samtycke. Mitt förslag är ytterligare ett moment där det räcker med att man har varit "oaktsam", säger Anna Mårtensson.

Anna Mårtensson är en av dem som ligger bakom det antagna tillägget. Hon är kommunalråd i Jönköping och har under flera år arbetat som åklagare. Om FP:s förslag på lagstiftning antas av riksdagen räknar hon med att antalet åtal kommer bli fler.

– Som åklagare så har jag haft många fler åtal för häleriförseelse än för häleri. Så jag är övertygad om att om det går igenom kommer bli många fler åtal, säger hon.

Pariledaren Jan Björklund är positiv till landsmötets beslut att anta en samtyckesskrivning.

– Det innebär att ett nej från en flicka eller kvinna till sex ska räknas som ett nej. Det är en viktig princip. 

– Sedan tror jag i och för sig att det i domstol är svårt att åstadkomma tillräcklig bevisning att få till en fällande dom, det ska man erkänna. Trots det bör ändå lagstiftningen avspegla de moraliska värderingar som vi har i samhället om vad som är rätt och fel, säger han.

Däremot menar han att tillägget till beslutet, att man "borde ha förstått att samtycke inte förelegat", är ett förtydligande till partiledningens beslut.

Det är fel enligt Anna Mårtensson.

– Det är en helt annan sak, det är inte bara ett förtydligande. Jag bedömer att det är två helt olika brott, ett samtyckesbrott som skulle kallas sexuellt övergrepp och ett oaktsamhetsbrott, säger hon till TT.

Den tolkningen håller Folkpartiets rättspolitiske talesman Johan Pehrson inte med om. Han är inne på Jan Björklunds linje att tillägget enbart är ett förtydligande av partistyrelsens förslag - och inte ett nytt brott.

EU-minister Birgitta Olsson är en av dem som har velat se en samtyckeslagstiftning. Igår sammanfattade hon för Expressen sin syn på en sådan lag:

– Samtycke är sexigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.