Efter många år av skepsis mot vårdnadsbidrag har folkpartiet svängt. I dag presenterade Lars Leijonborg ett förslag som, enligt partiledaren ska hjälpa till att jämna vägen för en borgerlig regering. - Vi accepterar vårdnadsbidraget, men vårt vårdnadsbidrag är definitivt ingen kvinnofälla, sa han när förslaget presenterades i Kronobergsparkens parklek i Stockholm vid lunchtid.
Minska barngrupper
Folkpartiet vill satsa på förskolan och minska barngrupperna. Högst 14 barn ska finnas i småbarnsgrupperna och högst 18 i grupper med äldre barn. Full behovstäckning, det vill säga att alla som har rätt till dagisplats och vill ha det också ska få det, är ett krav. I folkpartiets förslag finns ingen statlig finansiering. Det innebär att både kvalitetshöjningen och vårdnadsbidraget sannolikt hamnar på kommunernas konto. Alliansen har redan intecknat det befintliga reformutrymmet i statsbudgeten i och med valmanifestet som kom i veckan. Bara kvalitetshöjningen i förskolan kommer enligt Leijonborg att kosta miljardbelopp. Men han hade på söndagsmorgonen försäkrat sig om fp-kommunpolitikernas stöd. - De suckade lite, men uppslutningen var stor, säger han.
Tonade ner gammalt motstånd
Vårdnadsbidraget kan landa på "några tusen" i månaden för den enskilda familjen, mer ville Leijonborg i dag inte precisera sig. Han tonade också ner folkpartiets gamla motstånd mot vårdnadsbidrag. - Det var ju Bengt Westerberg som införde vårdnadsbidraget när han var socialminister i början av 90-talet. Då utnämndes han till hederskvinna, menade Leijonborg. I själva verket var det snarare pappamånaden som Bengt Westerberg gick till historien med, medan vårdnadsbidraget var ett kd-krav.
Positiva reaktioner
Chanserna att den borgerliga alliansen hinner enas kring familjepolitiken för valet har nu ökat. Kristdmokraterna har redan accepterat moderaternas förslag om en jämställdhetsbonus i form av ett skatteavdrag för den förälder som tjänar minst om denne går tillbaka till jobbet och låter den andra vara föräldraledig. Helt klart var dock att Lars Leijonborgs utspel - som liksom av en händelse infaller samma dag som Göran Persson ska utfrågas i SVT - tog allianskamraterna i kd, m och c på sängen. När de hämtat sig var reaktionerna positiva. - Det är glädjande att folkpartiet nu närmar sig kristdemokraterna i synen på vårdnadsbidraget och på att förskolans kvalitet går före ytterligare sänkningar av maxtaxan, säger kd-ledaren Göran Hägglund i en kommentar. Kd vill dock ha ännu större satsning på dagis, med ett maxtak på 12 barn i småbarnsgrupperna och 15 för större barn. Enligt en Sifo-mätning som kd låtit göra vill två av tre väljare att föräldrar ska få ekonomiskt stöd att vara hemma tills barnen är fyra år.
"Konstruktivt och bra"
Annika Quarlsson är centerpartiets talesman för familjepolitik och jämställdhet. Hon tycker att fp:s nya linje liknar centerpartiets: - Kommunerna ska ha större frihet i de här frågorna. Men hon betonar samtidigt att det ännu inte finns någon färdig alliansöverenskommelse. - Det är mycket som måste göras för att underlätta barnfamiljernas vardag. Även moderaternas familjepolitiske talesman Ulf Kristersson är nöjd. - Förslaget är konstruktivt och bra. Jag känner mig övertygad om att vi kommer enas om en familjepolitik för alliansen. Men om det blir före eller efter valet, det är en fråga för partiledarna. Mycket nöjd var också Madeleine Lidman, aktiv i nätverket Föräldrauppropet som vill öka valfriheten i barnomsorgen. - Det låter väldigt positivt, både med vårdnadsbidraget och satsningen på förskolan. Vi vill att alla barnomsorgsalternativ ska vara både bra och möjliga för alla, säger hon.
Drar undan mattan
Men socialminister Berit Andnor menar att folkpartiet snarare drar undan mattan för barnfamiljerna och i praktiken nedrustar barnomsorgen. - Folkpartiet sviker sina tidigare ideal och tar i och med detta stora steg tillbaka både vad gäller utvecklingen av förskolan och för jämställdheten. Med kortare föräldraförsäkring, lägre ersättningsnivåer och mindre resurser för förskolan visar alliansens familjepolitik hur lite de förstår om barnfamiljers vardag, säger hon.