Lars Leijonborg gör en helomvändning i familjepolitiken.
Lars Leijonborg gör en helomvändning i familjepolitiken.

Folkpartiet accepterar vårdnadsbidrag

Publicerad
Uppdaterad
Folkpartiet byter fot och säger ja till kommunalt vårdnadsbidrag.
- Vi vill inte blockera en alliansuppgörelse, säger Lars Leijonborg.
Partiet föreslår samtidigt en kvalitetssatsning på dagis.
Efter många år av skepsis mot vårdnadsbidrag har folkpartiet svängt. I dag presenterade Lars Leijonborg ett förslag som, enligt partiledaren ska hjälpa till att jämna vägen för en borgerlig regering. - Vi accepterar vårdnadsbidraget, men vårt vårdnadsbidrag är definitivt ingen kvinnofälla, sa han när förslaget presenterades i Kronobergsparkens parklek i Stockholm vid lunchtid.

Minska barngrupper

Folkpartiet vill satsa på förskolan och minska barngrupperna. Högst 14 barn ska finnas i småbarnsgrupperna och högst 18 i grupper med äldre barn. Full behovstäckning, det vill säga att alla som har rätt till dagisplats och vill ha det också ska få det, är ett krav. I folkpartiets förslag finns ingen statlig finansiering. Det innebär att både kvalitetshöjningen och vårdnadsbidraget sannolikt hamnar på kommunernas konto. Alliansen har redan intecknat det befintliga reformutrymmet i statsbudgeten i och med valmanifestet som kom i veckan. Bara kvalitetshöjningen i förskolan kommer enligt Leijonborg att kosta miljardbelopp. Men han hade på söndagsmorgonen försäkrat sig om fp-kommunpolitikernas stöd. - De suckade lite, men uppslutningen var stor, säger han.

Tonade ner gammalt motstånd

Vårdnadsbidraget kan landa på "några tusen" i månaden för den enskilda familjen, mer ville Leijonborg i dag inte precisera sig. Han tonade också ner folkpartiets gamla motstånd mot vårdnadsbidrag. - Det var ju Bengt Westerberg som införde vårdnadsbidraget när han var socialminister i början av 90-talet. Då utnämndes han till hederskvinna, menade Leijonborg. I själva verket var det snarare pappamånaden som Bengt Westerberg gick till historien med, medan vårdnadsbidraget var ett kd-krav.

Positiva reaktioner

Chanserna att den borgerliga alliansen hinner enas kring familjepolitiken för valet har nu ökat. Kristdmokraterna har redan accepterat moderaternas förslag om en jämställdhetsbonus i form av ett skatteavdrag för den förälder som tjänar minst om denne går tillbaka till jobbet och låter den andra vara föräldraledig. Helt klart var dock att Lars Leijonborgs utspel - som liksom av en händelse infaller samma dag som Göran Persson ska utfrågas i SVT - tog allianskamraterna i kd, m och c på sängen. När de hämtat sig var reaktionerna positiva. - Det är glädjande att folkpartiet nu närmar sig kristdemokraterna i synen på vårdnadsbidraget och på att förskolans kvalitet går före ytterligare sänkningar av maxtaxan, säger kd-ledaren Göran Hägglund i en kommentar. Kd vill dock ha ännu större satsning på dagis, med ett maxtak på 12 barn i småbarnsgrupperna och 15 för större barn. Enligt en Sifo-mätning som kd låtit göra vill två av tre väljare att föräldrar ska få ekonomiskt stöd att vara hemma tills barnen är fyra år.

"Konstruktivt och bra"

Annika Quarlsson är centerpartiets talesman för familjepolitik och jämställdhet. Hon tycker att fp:s nya linje liknar centerpartiets: - Kommunerna ska ha större frihet i de här frågorna. Men hon betonar samtidigt att det ännu inte finns någon färdig alliansöverenskommelse. - Det är mycket som måste göras för att underlätta barnfamiljernas vardag. Även moderaternas familjepolitiske talesman Ulf Kristersson är nöjd. - Förslaget är konstruktivt och bra. Jag känner mig övertygad om att vi kommer enas om en familjepolitik för alliansen. Men om det blir före eller efter valet, det är en fråga för partiledarna. Mycket nöjd var också Madeleine Lidman, aktiv i nätverket Föräldrauppropet som vill öka valfriheten i barnomsorgen. - Det låter väldigt positivt, både med vårdnadsbidraget och satsningen på förskolan. Vi vill att alla barnomsorgsalternativ ska vara både bra och möjliga för alla, säger hon.

Drar undan mattan

Men socialminister Berit Andnor menar att folkpartiet snarare drar undan mattan för barnfamiljerna och i praktiken nedrustar barnomsorgen. - Folkpartiet sviker sina tidigare ideal och tar i och med detta stora steg tillbaka både vad gäller utvecklingen av förskolan och för jämställdheten. Med kortare föräldraförsäkring, lägre ersättningsnivåer och mindre resurser för förskolan visar alliansens familjepolitik hur lite de förstår om barnfamiljers vardag, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag