Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Folkkäre magikern Johnny Lonn är död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Johnny Lonn blev 69 år gammal.
Foto: Martina Huber

Magikern Johnny Lonn är död.

Den folkkäre artisten dog på söndagen efter kampen efter en serie strokeanfall.

– Han fick första stroken precis när han gick av scenen. Det är en enorm förlust, säger vännen och trollkarlskollegan John Houdi.

Johnny Lonn blev 69 år gammal.

Magikern Johnny Lonn avled i eftermiddags på S:t Görans sjukhus efter en serie strokeanfall. Den första stroken fick han den 25 mars strax efter en föreläsning på Stockholm Handelskammare, berättar trollkarlskollegan och vännen John Houdi.

– Han fick stroken efter en föreläsning på handelskammaren. Han hade precis gått av scenen och då såg något att något var fel och sedan skickades han till lasarettet. Sedan fick han ännu en stroke på natten, säger Houdi.

Efter strokeanfallen var Johnny Lonn medvetslös och den sista tiden kopplades de livsuppehållande åtgärderna bort, enligt Houdi.

– Sista tiden slutade man med allt men han har haft ett så starkt hjärta att han har klarat sig ändå.

Johnny Lonn var som mest känd på 1970 och 80-talen. Enligt trollkarlskollegan John Houdi, som även var god vän med Lonn, var han den i särklass viktigaste inspirationskällan för de magiker som debuterade vid samma tid.

– Johnny Lonn har alltid funnits för oss som kom på 70-talet. Han var en enorm inspiration för mig, Labero och Häckner. Utan honom hade vi inte funnits. Det som var så otroligt unikt med honom var dels hans show som vi var väldigt imponerade av, dels hans finess och värme, säger Houdi.

Houdi har under dagen varit i kontakt med flera magikerkollegor - över hela världen - och berättat om sin väns bortgång.

– Han är den störste och mest kände svenske magikern utomlands. Och han var enormt omtyckt bland magiker över hela världen. Han reste runt hela världen med sin "act". Han var i Las Vegas tillsammans med Doug Henning, en kanadensisk magiker, tillsammans med Bill Cosby.

John Houdi tystnar och säger kort:

– Det var otroligt stort.

John Houdi har under dagen haft kontakt med kollegor i Los Angeles. Där håller Academy of magical arts, där bland annat Neil Patrick Harris, känd från serien "How I met you mother" är medlem, sin motsvarighet till Oscarsgalan i kväll.

– Där kommer man dela ut priser till årets magiker och under galan kommer man troligtvis tillägna honom en tyst minut. Det är bara de stora magikerna som är där, säger John Houdi.

Hur skulle du beskriva Johnny Lonn som person? 

– Han var en av de vänligaste människorna jag träffat, han brydde sig väldigt mycket om folk och hjälpte vänner och juniorer som ville ge sig in i yrket. Det här är en enorm förlust.

Johnny Lonns fru Iréne Lönnqvist vill gärna att hennes man blir ihågkommen som den magiker och komiker han blev känd för under sin storhetstid. Till Expressen säger hon:

– Vi hade ett fantastiskt liv tillsammans.

Johnny Lonn blev 69 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.