Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkkära författaren Gunilla Wolde är död

Gunilla Wolde avled den 15 april efter en tids sjukdom i sitt hem i Köpingsvik på Öland.<p>– Hon har kämpat i ett års tid, nu gick det inte längre, säger sonen Per Wolde, 49, från Västerås till Expressen.</p>
Gunilla Wolde skrev de populära böckerna om "Totte".

"Tottes" skapare, den folkkära författaren Gunilla Wolde från Köpingsvik på Öland, har avlidit efter en tids sjukdom.

Hon blev som mest känd för sina älskade böcker om "Totte och Emma".

– Hon kämpade under ett års tid, säger sonen Per Wolde till Expressen.

Gunilla Wolde blev 75 år gammal.

Gunilla Wolde avled den 15 april efter en tids sjukdom på Kalmar lasarett.

– Hon har kämpat i ett års tid, nu gick det inte längre, säger sonen Per Wolde, 49, från Västerås till Expressen.

Gunilla Wolde var en mycket folkkär författare men också illustratör. Hon tillhörde förlaget Natur & Kultur. Som mest känd blev hon för sina böcker om "Totte och Emma", som kom ut för första gången på 1970-talet. Berättelserna är i dag klassiker som läses och älskas av både äldre och nya generationer. Böckerna har översatts till 14 olika språk.

Mammans tillstånd försämrades

På onsdagen fick Per Wolde ett telefonsamtal från sin syster att deras mammas tillstånd försämrats.

– Mamma har haft ett års kämpande med sjukdom. Nu gick det inte längre. Jag satt i bilen på väg ner från Stockholm mot Kalmar när min syster ringde och sa att det var bråttom. Jag hann inte mer än en liten bit, så ringde min syster igen och berättade att det var slut. Jag hann inte fram, men vi har haft en väldigt tät kontakt.

Så skapades "Totte"

Karaktären som gjorde Gunilla Wolde mest känd var berättelserna om "Totte". Den skapades i ett samarbete mellan Gunilla Wolde och hennes då lille son, Per Wolde.

– Många av de här "Totte"-historierna finns det faktiskt en historia bakom. Som boken när "Totte bygger". Det var jag när jag byggde mitt lilla kurragömmahus.

Böckerna om "Totte" handlar om en liten pojke som upptäcker hur saker i vardagen fungerar. Han upptäcker hur man städar, hur man klär på sig och hur man bygger.

Inte minst hur det är att bada i den klassiska boken "Totte badar".

Började 1968

Allt började hösten 1968, då i sällskap av sin son.

– Mamma tyckte helt enkelt inte att det fanns några böcker som förklarade de här vardagliga sakerna, då skrev hon dem själv, säger Per Wolde.

Gunilla Wolde växte upp i Roslagen men flyttade senare till Öland och Köpingsvik.

Ett landskap som hon blev kär i, säger Per Wolde:

– Det påminde mycket om uppväxten i Roslagen för henne, därför tyckte hon så mycket om det. Hon hade sitt lilla hus, sin lilla tomt där hon fixade och grejade samt min syster (Lena Källström, red:s anm.) i grannhuset.

Läs mer: Gunilla Wolde tog de små läsarna på allvar

 

Fotnot: I en tidigare version uppgav vi att Gunilla Wolde avled i hemmet. Det är fel. Hon avled på lasarettet i Kalmar.