Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ytterligare 14 döda av coronaviruset

Expressen TV sänder direkt.
Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

På tisdagen rapporterades 14 nya dödsfall, och 5 447 personer har avlidit.

Folkhälsomyndigheten ser flera ljuspunkter.

– Jag vill ändå säga att det här är effekten av att den sociala distanseringen upprätthålls, säger generaldirektören Johan Carlson.

Beskriver en stor testningsskuld

Det senaste dygnet har 283 nya fall registrerats i Sverige, vilket är lägre siffror än när den utökade testningen inleddes. 

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör beror det på en ”testningsskuld”.

– Sannolikt var det ett berg som vi behövde beta av.

Färre andel av de testade personerna får nu också ett positivt provsvar, enligt Folkhälsomyndigheten. 114 personer vårdas i respirator, och totalt är 547 covidpatienter inlagda på landets sjukhus. 

Det är resultatet av att människor generellt är bättre på att hålla avstånd, säger Johan Carlson.

”Skaffa inga nya bekanta på semestern”

Generaldirektören betonar vikten av att fortsätta följa rekommendationerna: res ansvarsfullt och undvik nära kontakter med personer du inte umgås med normalt.

– Skaffa inga nya bekanta på semestern vilket normalt sett är ganska trevligt, det får ni göra nästa år.

Bland annat har Kalmar län uppgett att det funnits en ökad trängsel utomhus på Ölands stränder. Folkhälsomyndigheten tog också upp utbrott i andra länder, som har haft hårdare restriktioner än Sverige.

– Det säger mig att man inte med enkla medel kan utrota smittan. Man minskar spridningen mellan de åtgärder vi vidtar eller lockdowns, men den finns ju kvar där. När man öppnar är det risk för att medborgarna inte förstår att man ska hålla fast vid reglerna, säger Johan Carlson i Expressen TV.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.