Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkhälsomyndigheten: Gravida ska inte vaccineras

Efter att EMA rekommenderade ett godkännande av vaccinet dröjde det några timmar innan EU-kommissionen officiellt godkände det.
Vaccineringen väntas börja i mellandagarna i EU.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Personer som är gravida eller som ammar erbjuds inte vaccin till en början, enligt ett informationsblad från Folkhälsomyndigheten.
Foto: Colourbox / Colourbox

På måndagskvällen godkände EU-kommissionen Pfizer/Biontechs vaccin. Det innebär att vaccinationen väntas kunna påbörjas i mellandagarna, som planerat.

Men gravida eller ammande kvinnor verkar behöva vänta på vaccinering.

I ett informationsblad som publicerades på måndagen skriver Folkhälsomyndigheten att de inte ska vaccineras till en början.

Till en början erbjuds inte vaccination till personer som är 17 år eller yngre, gravida eller ammar”, skriver Folkhälsomyndigheten i informationsbladet.

Man fortsätter med att skriva att det kan komma att ändras ”allt eftersom kunskapen ökar”, och att särskilda fall kan diskuteras med behandlande läkare utifrån vilket vaccin det handlar om, och patientens hälsa i övrigt.

I den hälsodeklaration som man kommer att fylla i inför vaccinationen, finns ett antal frågor man ska besvara med antingen ja eller nej.

Nummer fyra lyder ”Är du gravid?”, varefter det står att man, om man svarat ja på den frågan, inte ska vaccineras.

”Om personen svarat JA på fråga 4: Denna person ska inte vaccineras”, står det.

Foto: Folkhälsomyndigheten
Foto: Folkhälsomyndigheten

”Inga uppgifter om extra risker”

Detta samtidigt som TT på måndagen rapporterade att det fortfarande finns ett antal frågetecken kring vaccinationen, med tanke på den snabba godkännandeprocessen. Ett av dem rör just gravida, på grund av de få gravida som deltagit i Pfizers vaccinstudie.

– Om man är gravid bör man resonera med sin läkare om det är lämpligt att vaccinera. Det finns inga uppgifter om några extra risker men det bör göras en individuell bedömning i varje fall, säger Ulla Wändel Liminga, ansvarig för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, till TT.

I hälsodeklarationen står också att man inför vaccineringen ska rådgöra med en läkare om man någon gång fått en kraftig reaktion efter vaccination och behövt sjukhusvård, eller om man har allergier som någon gång gett kraftiga reaktioner och lett till sjukhusvård.


Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

USA:s blivande president Joe Biden fick Pfizer/Biontechs vaccin på måndagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.