Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkhälsomyndigheten föreslår nya maxantal för allmänna sammankomster från april

Folkhälsomyndighetens generaldirektör om när restriktionerna kan släppas.
Vid steg ett – hårt belastad sjukvård – föreslås max 100 deltagare om sammankomsten eller tillställningen anordnas utomhus. Bilden är tagen vid Sweden Rock Festival 2018.
Foto: Helena Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten föreslår nya tak för maxantal deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från den 11 april.

Vid pressat smittläge blir det högst 100 personer för evenemang utomhus till exempel.

Remisstiden för regeringens senaste covid-19-förslag gick ut på fredagen. Det handlar dels om att förbereda lagstiftning för att regeringen helt ska kunna stänga ned gallerior, restauranger, gym och andra inomhusverksamheter om smittoläget försämras ytterligare, dels om att göra det möjligt för museer, teatrar, idrottsevenemang och nöjesparker att få i gång verksamhet på ett smittsäkert sätt.

Olika maxantal utifrån smittläge

Reglerna för att undvika trängsel beror bland annat på om aktiviteten sker inomhus eller utomhus eller med eller utan sittplatser.

Folkhälsomyndigheten (FHM) svarade sent på eftermiddagen att förslagen tillstyrks.

För vissa förslag kommer FHM med särskilda synpunkter. Det gäller bland annat kravet på antalet deltagare. Myndigheten föreslår olika maxantal för olika arrangemang utifrån smittläge.

Tre smittlägen – det här gäller

Vid steg ett – hårt belastad sjukvård – föreslås max 8 deltagare om sammankomsten eller tillställningen anordnas inomhus, max 50 deltagare om sammankomsten eller tillställningen anordnas inomhus och deltagarna anvisas en sittplats, max 100 deltagare om sammankomsten eller tillställningen anordnas utomhus och max 150 idrottsutövare vid en idrottstävling utomhus i form av ett motionslopp eller liknande.

Motsvarande siffror för steg två – platåfas på relativt låg nivå – är max 50, 300, 600 respektive 900.

När samhället nått steg tre – få smittade individer och mycket få positiva tester – tas alla tak bort, föreslår FHM som vill att ändringarna ska träda i kraft den 11 april.

Turisterna: Därför åker vi till Åre trots pandemin

Hör hur Hanna, Ella och Erik upplever situationen i fjällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.