Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkhälsomyndigheten får kritik för hantering av virusutbrottet

Händelsen tyder på att coronaviruset kan spridas från personer utan symtom, enligt forskare.
Läkare utför tester i Padova i Italien på söndagen. Italien har drabbats hårt av virusutbrottet med tre dödsfall.Foto: NICOLA FOSSELLA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Professorn Björn Olsen riktar hård kritik mot Folkhälsomyndighetens sätt att hantera coronaviruset.

– Det verkar som att man vill tona ned det här till varje pris och jag förstår verkligen inte den strategin, säger han till TT.

Men Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten håller inte med.

Coronaviruset har nu härjat i närmare två månader, efter att först ha brutit ut i Wuhan i Hubeiprovinsen i Kina.

Totalt har drygt 2 400 personer dött, främst äldre och redan sjuka.

De senaste dagarna har det även kommit besked om allt fler smittade i länder som Italien, Iran och Sydkorea. I Italien pågår det värsta utbrottet utanför Asien. Där har tre personer dött.

Folkhälsomyndigheten har hela tiden bedömt risken för att smittan ska spridas till Sverige som ”mycket låg”. 

– Jag tycker man ska akta sig för att ta ut katastrofer i förskott, har myndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell tidigare sagt i Aktuellt.

Han menar att det inte finns skäl att oroa sig för en pandemi, skriver nyhetsbyrån TT.

Björn Olsens kritik mot Folkhälsomyndigheten

Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, riktar kritik mot det budskapet.

– Världshälsoorganisationen själv har varit betydligt spetsigare och tydlig i sin kommunikation. Att tona ned risken skickar fel signaler till sjukvårdsregionerna, säger han till TT.

Han har tidigare sagt att han tror Sverige är för dåligt förberett.

– Jag tror det pågår ett intensivt arbete för att kunna förbereda sig. Inte bara för sjuka människor utan även såna som ska provtas. Jag tror det kommer lätta de närmaste veckorna, bara vi får direktiv hur man ska göra och vad man ska undvika och så vidare, sa Björn Olsen till Expressen på lördagen.

”Ökar risken för pandemisk spridning”

Nu säger han till TT:

– Om det drämmer till blir vi för överraskade, vilket ökar risken för en onödig pandemisk spridning. Det här är inget vi kan ta när det kommer.

Björn Olsen menar att risken tonats ner.

– Ordet ”bara” har smugit sig in. Att om viruset sprider sig i Sverige drabbas ”bara” de äldre och sjuka. Vi måste ta hand om dessa på ett mänskligt sätt. Att avfärda risken för den här sköra gruppen i samhället blir djupt stötande, säger han till TT.

Men Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger emot. Enligt honom har inte risken tonats ner.

– Vi har tagit det här på väldigt stort allvar. Vi når ut med information snabbt och har gjort en omfattande risksanering, säger han till TT.

Om coronaviruset i Sverige: ”Framtiden är oklar”

Han menar att det Folkhälsomyndigheten velat trycka på är att det inte finns någon smittspridning i Sverige i dag. Men det är ändå viktigt att personer som har befunnit sig i områden där smittan sprids kontaktar sjukvården om de märker av symtom, säger han.

– Utöver det är det ingen idé att oroa sig för framtiden. Den är alltid oklar. Självklart kan man förbereda sig och vi är medvetna om att det kan bli fler fall. Vi ska inte tro att det aldrig kommer hit och vi måste veta vad det betyder om det gör det. Men vi har en bra beredskap på gång, säger Anders Tegnell till TT.

På nyhetsbyrån fråga om vad som krävs för att oron ska vara berättigad svarar statsepidemiologen:

– Oron kommer först när man får en kontinuerlig spridning i ett annat land och inte längre kan spåra den. Då är den inte längre begränsad.

”Bekymmersamt” i Iran och Italien

Björn Olsen har tidigare sagt till Expressen om riskerna att smittspridningen utvecklas till en pandemi:

– Händelserna i Iran och Italien är bekymmersamma, det är den typen av nyheter man inte vill ha om man inte vill se en pandemi. Då har det plötsligt tagit sig utanför själva kärnområdet och startat i gång en egen infektionscykel.

– Börjar man se en okontrollerad spridning i Italien och Iran och andra länder har vi i princip en pandemi.

TV: Björn Olsen om spridningen av viruset

Björn Olsen om spridningen av viruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.