Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

172 nya dödsfall i Sverige

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bild från Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff på onsdagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lisa Brouwers är chef på Enheten för analys på Folkhälsomyndigheten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Senaste dygnet har det rapporteras 172 nya dödsfall i Sverige – den totala siffran över antal döda är 1 937 personer.

Nu går statsminister Stefan Löfven ut med en skarp uppmaning till krögarna i landet – och säger att nya restriktioner kan införas.

– Fortsätt hålla avstånd, skydda riskgrupper och tvätta händerna ofta och noggrant.

Vid onsdagens pressträff presenterades nya siffror från Folkhälsomyndigheten.

1937 personer har nu avlidit i covid-19 i Sverige. En ökning med 172 personer, som Folkhälsomyndigheten förklarar med en eftersläpning i siffrorna.

Statsepidemiolog Anders Tegnell påminde om att lyssna på myndigheternas rekommendationer och sa att många som vill träffa sina barnbarn får räkna med att det kommer dröja länge.

– Jag tror det kommer ta ganska lång tid innan vi kan släppa på skyddet som våra äldre behöver ha. Säkert ett antal månader framåt.

Löfvens skarpa uppmaning: ”Redo att fatta ytterligare beslut” 

Vid en presskonferens senare på onsdagen sa statsminister Stefan Löfven samma sak – att faran är långt ifrån över.

– Hittills har en övertygande majoritet av befolkningen tagits ansvar och möjliggjort att sjukvården kan klara av sitt uppdrag men det är inte läge att slappna av. Jag vet att det här är en tuff tid, säger Löfven och fortsätter: 

– Tro inte för ett ögonblick att vi har tagit oss igenom den här krisen ännu, läget är fortfarande allvarligt.

– Det är inte aktuellt att lätta på restriktioner, tvärtom är regeringen redo att fatta ytterligare beslut för att stoppa smittspridningen.

Löfven vänder sig till alla krögare och säger att restauranger kan stängas om de inte sköter restriktionerna. 

– Den här våren blir inte som någon har planerat, men nu tar vi ansvar för något som är större än oss själva, vi tar ansvar för det gemensamma. 

Uppdaterad rapport väntas i morgon

Under gårdagens presskonferens presenterade Folkhälsomyndigheten nya modelleringar över smittspridningen i Stockholm. Statsepidemiolog Anders Wallensten sa att det – utifrån modelleringen – går 999 obekräftade smittfall per 1 bekräftat smittfall, vilket myndigheten senare sa var missvisande.

På onsdagen drogs hela rapporten tillbaka.

– Vi jobbar med den och kommer med en version i morgon, men kort så är ju sådana här modeller lite svåra, det visade sig att man lagt in en felaktig variabel i början, sa Anders Tegnell på onsdagen och förklarar att det genererade den höga siffran.

Han säger att de grundläggande bedömningarna i rapporten ligger kvar: om att smittspridningstoppen var som högst runt den 15 april och att en tredjedel i Stockholm kan vara smittade runt den 1 maj.

”Har upptäckt fel i rapporten”

Folkhälsomyndigheten sa redan under gårdagen att siffran som presenterats var missvisande.

– Det vi har sagt är att minst 99 procent av alla fall är obekräftade fall. Så om man säger att det i Stockholm är 5 000 bekräftade fall innebär det under en halv miljon fall, sa Lisa Brouwers, chef för analysenheten på Folkhälsomyndigheten då.

Hon förklarade att resultatets tillförlitlighet bygger på underlaget, som det finns vissa problem med.

– I början av ett utbrott provtog man väldigt brett. Då har man ett annat förhållande mellan antal bekräftade fall och antalet obekräftade fall. Mot slutet när man bara provtar de som är svårt sjuka får man ett annat förhållande..

https://twitter.com/Folkhalsomynd/status/1252883742907150337?s=20

Giesecke: 600 000 har haft smittan

Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke sa under gårdagen i Morgonstudion att han tror att 600 000 stockholmare har haft viruset.

I så fall ligger det ungefär i linje med beräkningen att det går 1 bekräftat fall per 100 fall totalt.

– 99 procent eller mer vet inte om att de haft det, sa Giesecke vidare.

– De som smittas märker inte av att de haft det. Sen är det några som blir sjuka, några svårt sjuka och några dör. Men tittar man på alla som smittats är det en väldigt liten andel.

Stefan Löfven om sommaren 2020.
Niklas Svensson i stor specialsändning om covid-19 – träffar ministrar och drabbade civila.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.