Nu öppnar Gabriel Wikström (S) för att utreda en skatt på socker. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Nu öppnar Gabriel Wikström (S) för att utreda en skatt på socker. Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Folkhälsoministern vill utreda sockerskatt

Publicerad

Mer än var tredje svensk vill ha sockerskatt och nu vill folkhälsominister Gabriel Wikström (S) utreda saken.

– Fetma är ett jättestort problem och det kommer öka i omfattning de närmaste åren, vilket innebär stort lidande för enskilda individer och stora kostnader för sjukvården, säger Gabriel Wikström till SVT:s "Agenda".

Storbritannien införde tidigare i år skatt på läsk och söta drycker.

I Sverige vill 38 procent införa skatt på varor med mycket socker, visar en undersökning från Sifo som SVT:s "Agenda" beställt. Varannan svensk lider i dag av övervikt eller fetma.

– Fetma är ett jättestort problem och det kommer öka i omfattning de närmaste åren, vilket innebär stort lidande för enskilda individer och stora kostnader för sjukvården, säger Gabriel Wikström till SVT.

Men sockerskatt behöver inte vara den enda lösningen, enligt Wikström.

– Det är intressant att följa det som man nu gör i Storbritannien. Men samtidigt vet vi att av de länder som infört den här typen av skatter finns det inga entydiga resultat. Vi vill ta ett helhetsgrepp kring hela övervikts- och fetmafrågan.

"Sockerskatt är bara en liten del"

Han har därför gett Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten uppdrag att titta på saken.

– Vi vet att vi behöver göra åtgärder på en lång rad samhällsområden om vi ska lyckas med detta. Sockerskatt är bara en liten, liten del av en eventuell åtgärd. Det räcker inte med enskilda skattesatser. Vi måste titta på vad man kan göra inom skolans område och på arbetsmarknadsområdet, säger Wikström till SVT.

Fetmaläkaren Claude Marcus vill se en sockerskatt i Sverige.

– Det här har utretts tidigare och det behövs inte fler utredningar. Sockerskatt skulle kunna ha en effekt. Höjer man priset så minskar man konsumtionen. Fler dör i dag av fetma än av rökning, säger han till SVT.

Nära hälften, 47 procent, anser dock att sockerskatt är ett dåligt förslag enligt Sifo-undersökningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag