Folkhälsoministern vill utreda sockerskatt

Nu öppnar Gabriel Wikström (S) för att utreda en skatt på socker.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Mer än var tredje svensk vill ha sockerskatt och nu vill folkhälsominister Gabriel Wikström (S) utreda saken.

– Fetma är ett jättestort problem och det kommer öka i omfattning de närmaste åren, vilket innebär stort lidande för enskilda individer och stora kostnader för sjukvården, säger Gabriel Wikström till SVT:s "Agenda".

Storbritannien införde tidigare i år skatt på läsk och söta drycker.

I Sverige vill 38 procent införa skatt på varor med mycket socker, visar en undersökning från Sifo som SVT:s "Agenda" beställt. Varannan svensk lider i dag av övervikt eller fetma.

– Fetma är ett jättestort problem och det kommer öka i omfattning de närmaste åren, vilket innebär stort lidande för enskilda individer och stora kostnader för sjukvården, säger Gabriel Wikström till SVT.

Men sockerskatt behöver inte vara den enda lösningen, enligt Wikström.

– Det är intressant att följa det som man nu gör i Storbritannien. Men samtidigt vet vi att av de länder som infört den här typen av skatter finns det inga entydiga resultat. Vi vill ta ett helhetsgrepp kring hela övervikts- och fetmafrågan.

"Sockerskatt är bara en liten del"

Han har därför gett Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten uppdrag att titta på saken.

– Vi vet att vi behöver göra åtgärder på en lång rad samhällsområden om vi ska lyckas med detta. Sockerskatt är bara en liten, liten del av en eventuell åtgärd. Det räcker inte med enskilda skattesatser. Vi måste titta på vad man kan göra inom skolans område och på arbetsmarknadsområdet, säger Wikström till SVT.

Fetmaläkaren Claude Marcus vill se en sockerskatt i Sverige.

– Det här har utretts tidigare och det behövs inte fler utredningar. Sockerskatt skulle kunna ha en effekt. Höjer man priset så minskar man konsumtionen. Fler dör i dag av fetma än av rökning, säger han till SVT.

Nära hälften, 47 procent, anser dock att sockerskatt är ett dåligt förslag enligt Sifo-undersökningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.